Σάββατο, 11 Οκτωβρίου 2008

Ρούνοι


Οι Ρούνοι ή Ρούνες, ανάλογα με τον συγγραφέα, είναι το αλφάβητο των βορείων λαών, των τευτονικών λαών και κατά πολλούς, αυτό των Βίκινγκς.

Η ίδια η λέξη, Ρούνος, προέρχεται από το «ρου»που σημαίνει «μυστικό», ή «ψίθυρος». Η παράδοση της γνώσης ήταν προφορική και μετεδίδετο από ιερέα σε ιερέα της εποχής. Η χρήση των συμβόλων, βοηθούσε στην απομνημόνευση της σοφίας αυτής. Μετά των εκχριστιανισμό των βορείων λαών, ορισμένοι καλόγεροι πήραν την ρουνική γραφή και την μετέτρεψαν σε αλφάβητο, παραβλέποντας εσκεμμένα την μυστική ερμηνεία των ρούνων. Αυτό συνέβη περίπου τον 11ο αιώνα μ.Χ. Κάποια ποιήματα και γραπτά εκείνης της εποχής, μας προσφέρουν στοιχεία της σοφίας των βορείων λαών της Ευρώπης, αλλά δυστυχώς όχι όλα τα μυστικά.

Μέσα στα διάφορα έπη, διαπιστώνουμε τη μεγάλη δύναμη των ρούνων και την πίστη των τευτονικών λαών. Παρά τους διωγμούς και την σκληρότητα απέναντι σε κάθε παλιά γνώση, ο λαός της υπαίθρου δεν έπαψε να συντηρεί όσα απέμειναν και να τα ασκεί κρυφά, σαν τελετουργίες. Η παγανιστική παράδοση, λοιπόν, διατηρήθηκε και έφθασε μέχρι τις μέρες μας. Η τελευταία χώρα που διατηρούσε φανερά την χρήση των ρούνων, ήταν η Ισλανδία, όπου και απαγορεύτηκε το 1639. Όμως, αν και είχαν τον φόβο του χριστιανικού ιερατείου, καθώς η ρουνική παράδοση δεν είχε οργανωμένη θρησκεία, παρά μόνον σαμάνους, κρυφά συνέχισε να μεταδίδει τη γνώση αυτή.

Οι ρούνοι άρχισαν να έρχονται στο προσκήνιο από γερμανούς αποκρυφιστές και τα τελευταία χρόνια παίρνουν την θέση που τους αξίζει. Από το 1973, στην Ισλανδία, τελευταίο προπύργιο του καιρού των διώξεων από τους χριστιανούς ιερείς, η βόρεια θρησκεία είναι αναγνωρισμένη και ισότιμη με τη χριστιανική. Οι οπαδοί της συνεχώς πληθαίνουν.

Το ρουνικό αλφάβητο ονομάζεται «Φούθαρκ», από την ονομασία των πρώτων γραμμάτων του. Υπάρχουν τρία είδη: το αρχαίο, το γερμανικό και το αγγλοσαξονικό. Όπως είναι κατανοητό, το αρχαίο είναι η βάση για τα δύο επόμενα. Αποτελείται από 24 γράμματα ή σύμβολα. Το γερμανικό έχει 22 σύμβολα και το αγγλοσαξονικό 33. Δεν είναι προεκτάσεις ή μειώσεις γραμμάτων, αλλά ανάγκες φωνητικές των λαών που το χρησιμοποιούσαν. Αλλά, είναι γνωστό, πως και στις δύο νεώτερες εκδοχές, οι σαμάνοι στις τελετουργίες χρησιμοποιούσαν το αρχαίο.

Τι αντιπροσωπεύουν οι Ρούνοι
Κάθε Ρούνος έχει το όνομα ενός ζώου, αντικειμένου, φυσικού φαινομένου ή ακόμα και Θεού. Είναι η αλληγορία μίας βασικής συμπαντικής δύναμης. Οι συμβολισμοί που την ακολουθούν, συνδυάζονται με το μήνυμα που μεταφέρει ο Ρούνος. Το Πάνθεον των θεών του βορρά είναι ενεργό. Όλοι οι σημαντικοί θεοί και οι ιδιότητές τους, μας περιμένουν : Ο ‘Οντιν, θεός όλων των θεών, κάτι σαν τον ελληνικό Δία, αλλά με πνεύμα οξύτατο, μύηση την οποία απέκτησε με προσωπική του θυσία. Ο Θωρ, μεγαλύτερος γιος του ‘Οντιν, με το φημισμένο του όπλο, το τεράστιο σφυρί, το οποίο ήταν και σύμβολο προστασίας, κάτι σαν τον χριστιανικό σταυρό. Η Σίφ, γυναίκα του Θωρ και προστάτιδα του θερισμού. Ο Φρίγγα, γυναίκα του ‘Οντιν και προστάτιδα της μητρότητας. Η Φρέγια, θεά του έρωτα. Ο Φρέι, θεός της γονιμότητας κι αδελφός της Φρέγια. Ο Νιορντ, θεός θαλασσινός σαν τον Ποσειδώνα. Η Νέρθους, η Γαία, η Μεγάλη Μητέρα. Ο Χάιμνταλ, προστάτης των φυλάκων. Ο Μπάλντερ, ο νεότερος γιος του ‘Οντιν, θεός της ευγλωττίας. Ο Τιρ, θεός της τιμής και της σωφροσύνης στη μάχη. Ο Φορσέτι, θεός της δικαιοσύνης. Ο Λόκι, θεός του κακού και της φωτιάς. Οι Νόρνες, κάτι αντίστοιχο με τις ελληνικές τρεις Μοίρες. Η Σολ, θεά του Ήλιου. Ο Μάνι, θεός της Σελήνης.

Η κατασκευή των Ρούνων
Αν και υπάρχουν έτοιμα πακέτα με ρούνους, είτε σε χαρτί, είτε σε ξύλο, συνίσταται, να προσπαθήσει ο καθένας να κατασκευάσει το δικό του σετ. Μπορεί να κόψει τεμάχια από ένα κλαδί, ή να βρει βότσαλα της θάλασσας και να ζωγραφίσει επάνω τα σύμβολα. Σίγουρα, η προσωπική επαφή με το σετ είναι πιο ισχυρή.

Ρούνοι και μαντεία
Στα διάφορα εγχειρίδια, υπάρχουν απλοί και σύνθετοι τρόποι για το ρίξιμο των Ρούνων. Σε βιβλία, το οποία διαθέτουν πλούσιο υλικό, υπάρχουν τα γενικά χαρακτηριστικά των ρούνων, η γενική ερμηνεία, η προσωπική, η οικονομική και η ερμηνεία στην υγεία. Πολλές φορές, οι ρούνοι συνδέονται με κάποιο πρόσωπο που περιγράφουν. Αν πέσουν με την όρθια όψη τους είναι ευοίωνοι, αν πέσουν με την ανάποδη θεωρούνται δυσοίωνοι. Ωστόσο, υπάρχουν και ρούνοι που διαβάζονται το ίδιο κι από τις δύο πλευρές.

Μία σύντομη ερμηνευτική εκδοχή
Αναφέρομαι σ’ αυτή τη παράγραφο, με την λέξη «εκδοχή», καθώς οι Ρούνοι είναι ένα σοβαρό κι ενδιαφέρον σύστημα μαντικής, με μακρά παράδοση σε σοφία, που δεν μας επιτρέπει η χώρος του άρθρου να αναφερθούμε, παρά επιγραμματικά. Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να βρει ελληνική και ξένη βιβλιογραφία πάνω στους Ρούνους και να μελετήσει σε βάθος τα σύμβολα και τους συνδυασμούς.
Οφείλω να αναφερθώ σε ένα αξιόλογο βιβλίο στην ελληνική βιβλιογραφία, γραμμένο από τον Θωμά Μαστακούρη, με τίτλο «Ρούνοι», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Δίδυμοι». Μετά από προσωπική μου έρευνα σε ξένα κι ελληνικά έντυπα, είναι από τα πληρέστερα και γραμμένο με σεβασμό και αγάπη. Θα το συνιστούσα ανεπιφύλακτα.
Πριν ξεκινήσουμε με τα 24 γράμματα που έχουμε και στο σκίτσο μας, θα αναφερθώ στον πρώτο Ρούνο, τον κενό (χωρίς σχέδιο), ο οποίος συμβολίζει το Κάρμα. Λέγεται «Γουίρντ».
Ακολουθούν οι Ρούνοι:
1 – Φέοχ : αφθονία, πλούτος
2 - Ουρ : ξαφνική αλλαγή και προσπάθεια
3 - Θορν : δύναμη της προστασίας
4 - ʼνζουρ: σοφία κι επικοινωνία
5 – Ραντ : μετακινήσεις
6 – Κεν : ελπίδα για ξεπέρασμα εμποδίων, μέσα από δράση
7 – Γκιφού : ένωση, συνεργασία
8 – Γουίν : χαρά κι ευτυχία
9 - Χάγκαλ : καταστροφή κι επαναδημιουργία
10- Νιντ : καθυστέρηση
11- Ις : πάγος, παγιωμένη, στάσιμη κατάσταση
12- Γιάρα : δύναμη του νόμου
13- Υρ : αλλαγή προς το καλύτερο
14- Πέορθ : τύχη, κάτι που αποκαλύπτεται
15- Έολχ : προστασία από αρνητικές δυνάμεις, νέοι ορίζοντες
16- Σίγκελ : ιερός ηλιακός τροχός, φως στην αλήθεια, δύναμη κι επιτυχία
17- Τιρ : ορμή και πολεμική διάθεση, ενεργητικότητα
18- Μπέοργκ : σύλληψη, υλοποίηση, ευφορία
19- Έοχ : αλλαγή προς το καλύτερο
20- Μαν : αλληλεξάρτηση μεταξύ ανθρώπων και κοινωνίας
21- Λάγκου : δύναμη του υποσυνειδήτου
22- Ίνγκ : δύναμη της ολοκλήρωσης
23- Ντάεγκ : ανάπτυξη και νέες προοπτικές
24- Όθελ : οικογενειακή περιουσία, ηλικιωμένα άτομα
Η ερμηνεία σε αντίστροφη θέση, έχει το αντίθετο νόημα.

Η ιστορία των Ρούνων και το φιλοσοφικό τους σύστημα είναι κάτι που αξίζει να μελετηθεί, από κάθε αναζητητή της γνώσης. Ιδιαίτερα, όμως, από εμάς τους Ευρωπαίους, καθώς η παράδοση αυτή έρχεται πιο κοντά στην ιδιοσυγκρασία μας, από συστήματα μαντικής που είναι από περιοχές εκτός Ευρώπης. Παράλληλα, θα γνωρίσουμε και την παράδοση και την πολιτιστική κληρονομιά των βορείων λαών.

Το τρένο της ζώης....

Το τρένο της Ζωής....ενας προορισμός με πολλά ευχάριστα και δυσάρεστα...Μπορούμε άραγε να ταυτίσουμε τη ζωή με ένα κοινό τρένο ή είναι κάτι παραπάνω?


Η ζωή είναι σαν ένα ταξίδι με το τρένο.
Επιβιβάζεσαι συχνά και αποβιβάζεσαι, υπάρχουν ατυχήματα,
σε μερικές στάσεις ευχάριστες εκπλήξεις
και βαθιά λύπη σε άλλες
Όταν γεννιόμαστε. Είναι τα αδέρφια μας, οι φίλοι μας
κι αυτοί οι υπέροχοι άνθρωποι που αγαπάμε και επιβιβαζόμαστε στο τρένο,
συναντάμε ανθρώπους, για τους οποίους πιστεύουμε ότι θα μας συνοδεύουν σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού: τους γονείς μας.
Δυστυχώς η πραγματικότητα είναι διαφορετική.
Αποβιβάζονται σε κάποια στάση και μας αφήνουν χωρίς την αγάπη, τη στοργή, τη φιλία και τη συντροφιά τους.
Ωστόσο επιβιβάζονται άλλα άτομα, που θα αποδειχθούν πολύ σημαντικά για μας.
Είναι τα αδέρφια μας, οι φίλοι μας
κι αυτοί οι υπέροχοι άνθρωποι που αγαπάμε.
Μερικά από τα άτομα που επιβιβάζονται, βλέπουν το ταξίδι σαν ένα μικρό περίπατο
Άλλοι βρίσκουν μόνο λύπη στο ταξίδι τους.

Υπάρχουν πάλι άλλοι στο τρένο,
που είναι πάντα εκεί και έτοιμοι να βοηθήσουν αυτούς που τους χρειάζονται.
Κάποιοι αφήνουν στην αποβίβαση μία αιώνια λαχτάρα.

Μερικοί ανεβαίνουν και κατεβαίνουν ξανά κι εμείς, δεν τους έχουμε καν αντιληφθεί
Μας εκπλήσσει, ότι μερικοί από τους επιβάτες,
που αγαπάμε περισσότερο,
κάθονται σε κάποιο άλλο βαγόνι
και μας αφήνουν να κάνουμε μόνοι αυτό το κομμάτι του ταξιδιού.

Αυτονόητα
απέχουμε,
και δεν μπαίνουμε στον κόπο
να τους ψάξουμε
και να έρθουμε σε επαφή με το δικό τους βαγόνι.
Δυστυχώς μερικές φορές δεν μπορούμε να καθίσουμε δίπλα τους,
γιατί η θέση στην πλευρά τους είναι ήδη κατειλημμένη..
Δεν πειράζει, έτσι είναι το ταξίδι: γεμάτο προκλήσεις, όνειρα, φαντασία, ελπίδες και αποχαιρετισμούς…
....αλλά χωρίς επιστροφή.
Λοιπόν, ας κάνουμε το ταξίδι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Ας προσπαθήσουμε να βολευτούμε με τους συνταξιδιώτες μας και να ψάξουμε το καλύτερο στοιχείο στον καθένα από αυτούς.
Ας θυμόμαστε ότι σε κάθε τμήμα της διαδρομής ένας από τους επιβαίνοντες μπορεί να έχει πρόβλημα και πιθανόν να χρειάζεται την κατανόησή μας.
Ακόμη κι εμείς μπορεί να βρεθούμε σε δύσκολη θέση και κάποιος να υπάρχει που θα μας καταλάβει.
Το μεγάλο μυστήριο του ταξιδιού είναι
ότι δεν ξέρουμε πότε θα αποβιβαστούμε οριστικά,
όπως επίσης ελάχιστα ξέρουμε για το πότε θα αποβιβαστούν οι συνταξιδιώτες μας, ούτε καν για εκείνον που κάθεται ακριβώς δίπλα μας.
Πιστεύω ότι θα στενοχωρηθώ
όταν κατέβω για πάντα από το τρένο..... Ναι, αυτό πιστεύω.

Ο χωρισμός από μερικούς φίλους που συνάντησα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού
θα είναι οδυνηρός.
Θα είναι πολύ λυπηρό να αφήσω μόνους τους αγαπημένους μου.
Αλλά έχω την ελπίδα,
πως κάποτε θα φτάσουμε στον κεντρικό σταθμό
κι έχω την αίσθηση
ότι θα τους ξαναδώ να έρχονται με αποσκευές, τις οποίες δεν είχαν ακόμα στην επιβίβαση..

Ας προσπαθήσουμε να αφήσουμε κατά την αποβίβαση μια κενή θέση πίσω μας, η οποία θα αφήσει νοσταλγία και όμορφες αναμνήσεις σ’ αυτούς που συνεχίζουν το ταξίδι.Πολλές φορές υπάρχει το άσχημο 'timing' αυτό όμως δε σημαίνει απολύτως τίποτα...

Τι λέτε μοιάζει η ζωή σαν αυτό το ταξίδι?