Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2008

Μυρμήγκια 120 εκατομμυρίων ετών


Το αρχαιότερο είδος μυρμηγκιού που κατοικεί στον πλανήτη ανακάλυψαν επιστήμονες από το γερμανικό πανεπιστήμιο της Καρλσρούης, στα τροπικά δάση του Αμαζονίου.
Το μυρμήγκι ονομάζεται «Martialis heureka» και θεωρείται ότι βρίσκεται στη γη, στην ίδια μορφή, εδώ και 120 εκατομμύρια χρόνια. «Martialis» ονομάστηκε πιθανώς, λόγω του «επιθετικού» του χαρακτήρα και του γεγονότος ότι έχει πολύ μακριές δαγκάνες. «Heureka» (πρόκειται για το ελληνικό αρχιμήδειο «εύρηκα») επειδή οι επιστήμονες το ανακάλυψαν κατά λάθος ψάχνοντας μύκητες.
Τα συγκεκριμένα μυρμήγκια, έχουν μήκος 3 χιλιοστά, είναι χλωμά στο χρώμα, ζουν κάτω από τη γη, είναι τυφλά και έχουν επιμηκυμένες δαγκάνες. Επίσης διαθέτουν κεντρί.
Ο βιολόγος Manfred Verhaagh από το πανεπιστήμιο της Καρλσρούης δήλωσε στο Reuters ότι η ανακάλυψη του είδους αυτού είναι «η πιο θεαματική ανακάλυψη της 26χρονης καριέρας του».
Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου είχαν ξαναβρεί ένα αγνώστου ταυτότητας μυρμήγκι στα τροπικά δάση του Αμαζονίου το 2003. Δυστυχώς όμως λόγω ατυχήματος στο εργαστήριο το μερμήγκι «ξεράθηκε» και έγινε ακατάλληλο για έρευνα. Πέρυσι, η ομάδα ξαναβρέθηκε στην περιοχή ερευνώντας μύκητες, όταν κατά λάθος «έπεσαν πάνω» στο μυρμήγκι, το οποίο ονόμασαν «Martialis heureka».
Ο «martialis» μοιάζει πολύ με μικρή σφήκα και η ηλικία του διαπιστώθηκε μέσω τεστ DNA, με γενετικό υλικό από το πόδι του. Σύμφωνα με το Reuters, η προηγούμενη φορά που ανακαλύφθηκε νέο είδος μυρμηγκιού ήταν το 1923.
Πηγή: cosmo.gr

Κωδικοποιημένο μυστικό στο DNA της πατάτας


Τρώγεται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, τηγανιτή, βραστή, ψητή στο φούρνο ή στα κάρβουνα…ο λόγος για τη solanum tuberosum, την αγαπημένη σε όλους πατάτα!

Με σκοπό να σπάσουν το γενετικό κώδικα της πατάτας, μια ομάδα επιστημόνων από 13 χώρες του κόσμου έχει συγκεντρωθεί στην Ολλανδία, όπου εδρεύει το Κονσόρτσιουμ Καταγραφής του Γονιδιώματος της Πατάτας, και σχεδιάζει να ολοκληρώσει την εργασία της μέχρι το 2010, οπότε και θα δημοσιεύσει τα αποτελέσματά της.
Σε μια εποχή παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης και προβλημάτων από τις κλιματικές αλλαγές, η προσπάθεια των επιστημόνων να αποκωδικοποιήσουν τα 12 χρωμοσώματα, που βρίσκονται κρυμμένα στο DNA της πατάτας, στοχεύει στο να βοηθήσει τους καλλιεργητές φυτών να μπορούν να δημιουργήσουν νέους σπόρους ανθεκτικούς στην ξηρασία, τις υψηλές θερμοκρασίες και τις ασθένειες.
"Θα μπορέσουμε να σχεδιάσουμε σπόρους πιο αποτελεσματικά, αφού μάθουμε με ακρίβεια ποιο γονίδιο κάνει τι", δήλωσε στο Ρόιτερς η Gisella Orjeda, καθηγήτρια βιολογίας στο πανεπιστήμιο Cayetano Heredia της Λίμα του Περού.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, εάν καταφέρουν να βρουν την ακριβή αλληλουχία της άσπρης πατάτας, στη συνέχεια θα προσπαθήσουν να εντοπίσουν τα γονίδια τοπικών και άγριων ειδών πατάτας, που υπολογίζονται περίπου στα 2.000 είδη σε όλον τον κόσμο…
Ο γευστικός βολβός της πατάτας -γνωστός και ως γεώμηλο- ξετρέλανε τους Ευρωπαίους, όταν τον 16ο αιώνα εισήχθη στη γηραιά ήπειρο από την νότια Αμερική, όπου ήδη καλλιεργούνταν για περισσότερα από 3.000 χρόνια.
Στις μέρες μας η καλλιέργεια της πατάτας είναι η τρίτη σημαντικότερη διεθνώς μετά το σιτάρι και το ρύζι, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων έχει ανακηρύξει το 2008 ως «Έτος Πατάτας», διοργανώνοντας και σχετική καμπάνια με στόχο την ανάδειξη της σημασίας της καλλιέργειάς της, καθώς μπορούσε να αποτελέσει ένα αντίδοτο κατά της πείνας των υπανάπτυκτων περιοχών του κόσμου.
Πηγή: cosmo.gr

Παγιδευμένο μεθάνιο στην Αρκτική απειλεί τον πλανήτη


Εκατομμύρια τόνοι μεθανίου απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα από τις "καμινάδες" που δημιουργούνται στο υποθαλάσσιο στρώμα πάγου της Αρκτικής. Πρόκειται για αέριο, 20 φορές πιο επικίνδυνο από το διοξείδιο του άνθρακα, όπως αποκαλύπτει έρευνα σουηδικής επιστημονικής ομάδας.
Από το 2003 άρχισαν να εμφανίζονται "θερμά σημεία" μεθανίου, ωστόσο οι φυσαλίδες του αερίου, που εντοπίστηκαν πριν από λίγες ημέρες στις βόρειες ακτές της Ρωσίας, οδήγησαν τους ερευνητές Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης στη διαπίστωση ότι το δηλητηριώδες αέριο ανεβαίνει στην επιφάνεια της θάλασσας και διαχέεται στην ατμόσφαιρα.
Οι επιστήμονες θεωρούν ότι το υποθαλάσσιο στρώμα πάγου, που λειτουργούσε ως "πώμα" έχει αρχίσει να λιώνει, με αποτέλεσμα να απελευθερώνεται το μεθάνιο από τις υπόγειες αποθήκες, που είχαν σχηματιστεί από την τελευταία περίοδο της εποχής των παγετώνων.
«Το μεθάνιο απελευθερώνεται με τέτοιους ρυθμούς που δεν προλαβαίνει να διαλυθεί στο νερό και εμφανίζεται υπό τη μορφή φυσαλίδων στην επιφάνεια της θάλασσας» δήλωσε στην εφημερίδα "Independent" ένας από τους επικεφαλής της έρευνας, ο καθηγητής Όργιαν Γκούσταφσον.
Η έρευνα της επιστημονικής ομάδας πραγματοποιήθηκε σε εκτάσεις που καλύπτουν εκατοντάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα. Σε αυτή την ανωμαλία στην ανατολική Σιβηρία οφείλεται, κατά τους επιστήμονες, η ταχεία αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη, οι σημαντικές αλλαγές στο κλίμα, καθώς και η εξαφάνιση πολλών ειδών της πανίδας.
«Μη αναστρέψιμο» χαρακτηρίζουν οι σουηδοί επιστήμονες το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη, καθώς το μεθάνιο προκαλεί υψηλότερες θερμοκρασίες, που βοηθούν την ταχεία τήξη των πάγων στον Αρκτικό κύκλο.
Πηγή: cosmo.gr