Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2008

Την άνοιξη του 2009 θα «επιστρέψει» ο μεγάλος επιταχυντής του CERN


Ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων (LHC) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικής Έρευνας (CERN) πρόκειται τελικώς να επαναλειτουργήσει την άνοιξη του 2009, εξαιτίας επισκευαστικών εργασιών και της προγραμματισμένης χειμερινής διακοπής της λειτουργίας του.

Ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικής Έρευνας (CERN) Τζέιμς Γκίλις δήλωσε ότι δεν θα έχουν ολοκληρωθεί οι επισκευαστικές εργασίες έως την προγραμματισμένη για το Νοέμβριο διακοπή της λειτουργίας του μεγάλου επιταχυντή.

Η τελευταία εμπλοκή στη λειτουργία του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων (LHC) σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα όταν η θερμοκρασία σε 100 από τους τεράστιους υπεραγώγιμους μαγνήτες ανέβηκε έως και κατά 100 βαθμούς Κελσίου.

Ένας τόνος υγρού ήλιου, που χρησιμοποιείται ως ψυκτικό υγρό, διέρρευσε μέσα στο κυκλικό τούνελ του LHC και χρειάστηκε να κληθεί η πυροσβεστική. Ολόκληρος ο τομέας 34 στη σήραγγα των 27 χιλιομέτρων θα πρέπει τώρα να θερμανθεί για να ξεκινήσουν οι εργασίες επιδιόρθωσης.

Ο εκπρόσωπος του CERN επισήμανε ότι θα χρειαστούν εβδομάδες για τη θέρμανση ώστε να μπορέσουν οι ειδικοί να κάνουν τις απαιτούμενες επισκευές. Και στη συνέχεια ο επιταχυντής θα πρέπει να ψυχθεί εκ νέου για διάστημα ενός μήνα, συνεπώς δεν προλαβαίνει να επαναλειτουργήσει μέχρι το Νοέμβριο, οπότε ούτως η άλλιως η διαδικασία θα σταμάταγε.

Μιλώντας στο Associated Press ο Τζέιμς Γκίλις βεβαίωσε ότι θα προχωρήσει γρήγορα την άνοιξη η διαδικασία επαναλειτουργίας του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων.

Πηγή: tanea.gr