Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2008

Μεγάλη ήττα για το CERN

LHC Cooldown Status
Σημαντικό πλήγμα υπέστη η εδώ και δύο εβδομάδες λειτουργούσα μεγαλύτερη ερευνητική μηχανή του κόσμου. Ο ευρωπαϊκός επιταχυντής σωματιδίων LHC θα μπορέσει να ξαναλειτουργήσει την άνοιξη του 2009, καθώς μια βλάβη στο σύστημα ψύξης που παρουσιάστηκε την περασμένη Παρασκευή, τον έθεσε εκτός λειτουργίας. Αυτό ανακοίνωσε το "Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών" [CERN] το απόγευμα της Τρίτης στη Γενεύη.

Στον κόστους δισεκατομμυρίων ευρώ "Large Hadron Collider" [LHC], που στόχο έχει να εξομοιώσει τις συνθήκες που επικράτησαν λίγο μετά τη "Μεγάλη Έκρηξη" [Bing Bang] μέσω της οποίας δημιουργήθηκε, όπως πιστεύουν οι επιστήμονες, το σύμπαν, θα πρέπει η θερμοκρασία να βρίσκεται στους - 271,3 βαθμούς Κελσίου. Μόνο έτσι θα μπορέσουν οι ατομικοί πυρήνες να επιταχυνθούν σε ταχύτητες κοντά σε εκείνη του φωτός και υπό την επίδραση μαγνητικών πεδίων, τα οποία είναι 100.000 φορές ισχυρότερα από το αντίστοιχο γήινο, θα υποχρεώνονται σε συνεχείς κυκλικές τροχιές.

Όπως ανακοίνωσε το CERN, ο προβληματικός sector του LHC θα πρέπει να θερμανθεί αργά, ώστε να μπορέσει να εντοπιστεί η αιτία που προκάλεσε τη βλάβη. Οι έρευνες που έγιναν μετά τη μεγάλη διαρροή του απαραίτητου για την ψύξη υγρού ηλίου δείχνουν ως πιθανή αιτία μια κατεστραμμένη ηλεκτρική σύνδεση ανάμεσα σε δύο μαγνήτες που κατευθύνουν τις δέσμες σωματιδίων.

Και επειδή οι μαγνήτες θα πρέπει να ερευνηθούν σε συνθήκες θερμοκρασίας δωματίου, θα περάσουν τρεις με τέσσερις εβδομάδες. Αν υπολογίσει κανείς το συνολικό χρόνο για τις έρευνες, τότε η επανεκκίνηση του επιταχυντή θα μπορούσε να μετατεθεί για τις αρχές της άνοιξης του 2009.

"Αυτό, λαμβάνοντας υπ' όψη την εξαιρετικά επιτυχημένη έναρξη λειτουργίας του επιταχυντή στις 10 Σεπτεμβρίου, αποτελεί αναμφίβολα μια μεγάλη ψυχολογική ήττα", δήλωσε ο γενικός διευθυντής του CERN Robert Aymar.

Το Ερευνητικό Κέντρο τόνισε παράλληλα ότι τέτοιοι επιταχυντές σωματιδίων αποτελούν μοναδικές μηχανές, που κατασκευάζονται με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. "Κάθε ένας είναι ένα πρωτότυπο και οι όποιες δυσκολίες λειτουργίας κατά τη διάρκεια της φάσης εκκίνησης είναι λογικές".
Πηγή: PCMagazine
Σχετικά links:- CERN