Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2008

Κριτική Ταινίας:Wanted - 2008







ΟWesley Gibson (James McAvoy) είναι ένας συνηθισμένος εικοσιπεντάρης που βαριέται τη ζωή του. Στη δουλειά του έχει γίνει ειδικός στη λούφα, το αφεντικό του τον υποτιμά διαρκώς, η φιλενάδα του δεν τον υπολογίζει καθόλου, στον ελεύθερο χρόνο του δεν κάνει τίποτα που να είναι ελάχιστα ενδιαφέρον και γενικά ζει μια τυποποιημένη και προβλέψιμη ζωή. Όλα αλλάζουν, όμως, όταν γνωρίζει τη σέξι Fox (Angelina Jolie), η οποία του γνωστοποιεί ότι ο πατέρας του (ο οποίος τον είχε εγκαταλείψει εδώ και χρόνια) δολοφονήθηκε. Προσφέρεται μάλιστα να τον εκπαιδεύσει η ίδια - για λογαριασμό της 'Αδελφότητας', μιας οργάνωσης δολοφόνων, με ηγέτη την αινιγματική φιγούρα του Sloan (Morgan Freeman), μέλος της οποίας ήταν και ο πατέρας του - έτσι ώστε ν' αποκτήσει τις απαραίτητες δυνάμεις και τις ικανότητες για να εκδικηθεί το θάνατό του. Σύντομα θα καταλάβει ότι ο μοιρολατρικός τρόπος ζωής του μέχρι τώρα μπορεί ν' αλλάξει δραματικά και ότι του προσφέρεται η ευκαιρία να βιώσει εμπειρίες που δεν τις είχε φανταστεί.
Ο ρωσοκαζακστανός σκηνοθέτης Timur Bekmambetov, που γνωρίσαμε το 2004 με το νεο-βαμπρικό έπος «Night Watch» (το πρώτο μέρος μιας φιλόδοξης τριλογίας), απάντησε θετικά στο Χολιγουντιανό κάλεσμα και αποφάσισε να κάνει ένα μικρό διάλειμμα μεταξύ του δεύτερου («Day Watch») και του τρίτου μέρους («Twilight Watch») προκειμένου να γυρίσει το «Wanted» επί αμερικανικού εδάφους. Πώς μπορούσε ν' αρνηθεί άλλωστε, αφού ονόματα όπως οι Angelina Jolie, Morgan Freeman, αλλά και ο ταχύτατα ανερχόμενος James McAvoy, εγγυούταν, αν μη τι άλλο, την εμπορική επιτυχία. Το θέμα είναι για ποιο ακριβώς λόγο αποφάσισαν οι παραγωγοί να καλέσουν τον Bekmambetov στην Αμερική; Τι έχει παραπάνω που δεν μπορούσαν να βρουν σε κάποιον από τους συνήθεις action σκηνοθέτες; Η απάντηση είναι, δυστυχώς, τίποτα! Ίσως μια μικρή εξωτική 'εσάνς' λόγω καταγωγής, αλλά μέχρι εκεί.
Και το αποτέλεσμα, η ίδια η ταινία δηλαδή, δικαιώνει την παραπάνω άποψη, καθώς δεν έχει τίποτα καινούριο να προσφέρει στο είδος. Το σενάριο ακολουθεί την πεπατημένη - με πολύ αμυδρές αναφορές στα «The Matrix» και «Fight Club» - και η μεγάλη ανατροπή πριν την τελευταία πράξη περισσότερο θα κάνει τους θεατές ν' αναστενάξουν βαριεστημένα παρά θα τους συναρπάσει. Οι σκηνές δράσης, αν και άρτια ενορχηστρωμένες, είναι τραβηγμένες από τα μαλλιά και η σκηνοθεσία γενικότερα στηρίζεται σε εφετζίδικες απόπειρες εντυπωσιασμού που δεν αποβαίνουν ιδιαίτερα επιτυχημένες. Όσο για τις ερμηνείες, στέκονται στο... γνώριμο ύψος των περιστάσεων των ταινιών του είδους. Αρα, τι προσφέρει το «Wanted» σε τελική ανάλυση; Μια από τα ίδια, με ελαφρώς παραλλαγμένη σάλτσα.
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ
»James McAvoy-Morgan Freeman bio- Angelina Jolie bio- Terence Stamp- Thomas Kretschmann
ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ
» Timur Bekmambetov
ΔΙΑΡΚΕΙΑ
» 110 λεπτά
ΠΡΕΜΙΕΡΑ
» 28-08-2008
ΔΙΑΝΟΜΗ
» UIP
LINKS
» Επίσημο Site
» Imdb

Πείραμα Cern


Ο νέος επιταχυντής του CERN "δεν θα καταπιεί τη γή"

Η Γη και το Σύμπαν δεν κινδυνεύουν από τον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC), το μεγαλύτερο πείραμα Φυσικής του κόσμου που ξεκινά σύντομα κάτω από τα γαλλο-ελβετικά σύνορα. Νέα έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικής Φυσικής (CERN) διαψεύδει τα εσχατολογικά σενάρια.
Ο ισχυρότερος επιταχυντής του κόσμου θα ξεκινήσει να λειτουργεί τον Αύγουστο σε μια υπόγεια κυκλική σήραγγα μήκους 27 χιλιομέτρων. Μέσα στο τούνελ, αντιπαράλληλες δέσμες πρωτονίων θα συγκρούονται μετωπικά κινούμενες με την ταχύτητα του φωτός, αναπαράγοντας στιγμιαία τις συνθήκες που επικρατούσαν λίγες στιγμές μετά τη Μεγάλη Έκρηξη που γέννησε το Σύμπαν.
Το CERN όμως ήρθε αντιμέτωπο με καταστροφολογικές φήμες, σύμφωνα με τις οποίες ο LHC θα δημιουργήσει μίνι μαύρες τρύπες που θα καταπιούν τη Γη, ή ακόμα και "παραδοξόνια" (strangelet), υποθετικά σωματίδια ικανά να καταστρέψουν ό,τι αγγίξουν μετατρέποντας την κανονική ύλη σε "παράξενη ύλη". Ακόμα πιο ακραία σενάρια προειδοποιούν για "φυσαλίδες κενού" που θα καταστρέψουν ολόκληρο το Σύμπαν.
Ορισμένοι από τους επικριτές του LHC στη Χαβάη και την Ισπανία ήταν τόσο ανήσυχοι ώστε κατέθεσαν αγωγή σε ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ για να σταματήσουν το πρόγραμμα.
Η νέα έκθεση της Ομάδας Εκτίμησης Ασφάλειας του LHC επαναβεβαιώνει τα καθησυχαστικά συμπεράσματα στα οποία κατέληγε η προηγούμενη μελέτη το 2003. Επισημαίνει ότι τα σωματίδια των πειραμάτων θα βρίσκονται σε χαμηλότερα επίπεδα ενέργειας από ό,τι πολλά από τα σωματίδια των φυσικών κοσμικών ακτίνων.
Με άλλα λόγια, η φύση είναι πολύ καλύτερη στα πειράματα υψηλής ενέργειας απ' ό,τι ο LHC. "Το Σύμπαν στο σύνολό του πραγματοποιεί 10 εκατομμύρια πειράματα σαν του LHC ανά δευτερόπελεπτο [...] Παρόλα αυτά, τα άστρα και οι γαλαξίες συνεχίζουν να υπάρχουν" αναφέρει η περίληψη της έκθεσης.
Μικροσκοπικές μαύρες τρύπες είναι εντελώς απίθανο να παραχθούν στον επιταχυντή, ακόμα όμως και αν δημιουργούνταν θα ήταν ακίνδυνες και θα ζούσαν τόσο λίγο ώστε δεν θα είχαν καν το χρόνο να αρχίσουν να απορροφούν την ύλη γύρω τους.
Όσον αφορά τα υποθετικά παραδοξόνια, το CERΝ επισημαίνει ότι το ερώτημα είχε τεθεί πριν τα εγκαίνια του Σχετικιστικού Επιταχυντή Βαρέων Ιόντων (RHIC) το 2000 στις ΗΠΑ. Η απάντηση ήταν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος αλληλεπίδρασης των παραδοξόνιων με την κανονική ύλη. Ο RHIC προσπαθεί εδώ και οκτώ χρόνια να ανιχνεύσει παραδοξόνια, χωρίς να τα καταφέρει, ενώ ο LHC δεν έχει ούτε θεωρητικά τη δυνατότητα να παράξει αυτά τα εξωτικά σωματίδια.
Μια άλλη εσχατολογική πρόβλεψη κάνει λόγο για "φυσαλίδες κενού", μια υποθετική διαμόρφωση του Σύμπαντος που θα ήταν πιο σταθερή από τη σημερινή διαμόρφωση. "Δεδομένου ότι τέτοιες φυσαλίδες κενού δεν έχουν παραχθεί πουθενά στο ορατό Σύμπαν, δεν πρόκειται να δημιουργηθούν ούτε στον LHC" απαντά το CERN.

Πηγή:ikypros.com

Πείραμα Cern

Ποιές απαντήσεις θα δώσει το πείραμα

1. Ποια ακριβώς σύνθεση έχει το 96% του Σύμπαντος, κάτι που ακόμη και σήμερα μας είναι εντελώς άγνωστο, ανακαλύπτοντας τα υπερσυμμετρικά σωματίδια.

2. Αν και εμείς τα φανταζόμαστε ως κάτι άυλο και εξωπραγματικό, οι επιστήμονες πιθανόν να δώσουν απάντηση στο ερώτημα "γιατί τα σωματίδια έχουν μάζα;".

3. Πού επιτέλους κρύβεται αυτό το περίφημο σωματίδιο Higgs. Eνα απίστευτα μικρό κομμάτι της ύλης, που ενώ φαίνεται να παίζει το ρόλο του στη φύση, την ίδια στιγμή παραμένει άφαντο μακριά από τις εργαστηριακές μετρήσεις, παίζοντας κρυφτούλι με τη λογική των επιστημόνων. Ισως να μην είναι υπερβολικό όταν κάποιοι το αποκαλούν και "σωματίδιο του Θεού".

Μια υπερμηχανή θα "ξεκλιδώσει" τα μυστικά του Σύμπαντος
Φανταστείτε δύο δέσμες από απειροελάχιστα σωματίδια που κινούνται κοντά στην ταχύτητα του φωτός, καθώς προχωρούν αντίθετα μεταξύ τους, να συγκρούονται.
Μέσα από τις αναλύσεις, τις ερμηνείες και την τελική ενσωμάτωση των συμπερασμάτων στην επιστημονική γνώση, τα συμπεράσματα θα ακουμπήσουν και την καθημερινότητά μας. Οσο και αν φαίνεται απόμακρο, εξωπραγματικό, ίσως και αόριστο για τη ζωή μας, ένα τέτοιο πείραμα -όπως και όλα τα μικρότερα- προσθέτει λιθαράκια στη γνώση που αιώνες τώρα οικοδομεί ο άνθρωπος. Ισως να μας απαντήσουν πώς φτιάχτηκε αυτός ο τεράστιος κόσμος γύρω μας, τα μακρινά άστρα, οι γαλαξίες, πώς απομακρύνονται προς τις εσχατιές του Σύμπαντος, τι υπάρχει σε αυτό τον τεράστιο "σκοτεινό" χώρο το βράδυ που ατενίζουμε τον ουρανό, με τι ακριβώς γεμίζει αυτό το απροσμέτρητο κενό.
Η υπερμηχανή, συνολικού μήκους 27 χιλιομέτρων, που ονομάζεται "Large Hadron Collider", ή -όπως λέγεται- "Μεγάλος Ανδρονικός Επιταχυντής", θα "ξεκλειδώσει" τα μυστικά του Σύμπαντος. Περίπου 2.700 επιστήμονες από 37 χώρες συνεισέφεραν στην κατασκευή του Ατλαντα. Η τεράστια εγκατάσταση, με όνομα δανεισμένο από τη μυθολογία μας, είναι ο μεγαλύτερος ανιχνευτής σωματιδίων στον κόσμο, με μήκος 46 μ., ύψος 25 μ. και συνολικό βάρος πάνω από 7.000 τόνους.

Πηγή:ikypros.com

Πείραμα Cern


Ένα όνειρο έξι δεκαετιών!
"Ανοίγει" πολύ σύντομα η πύλη του Σύμπαντος....
Η πύλη του Σύμπαντος θα ανοίξει πολύ σύντομα με ένα πείραμα που όμοιό του δεν έχει γίνει στη Γη. Οταν οι γιγαντιαίες εγκαταστάσεις στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών, το πασίγνωστο CERN, τεθούν στη μέγιστη λειτουργία τους, χιλιάδες επιστήμονες και μαζί τους ολόκληρη η επιστημονική κοινότητα του πλανήτη ελπίζουν πως θα δουν πέρα από το χρόνο και το χώρο.
Ενα όνειρο έξι δεκαετιών ίσως γίνει πραγματικότητα εκατό μέτρα κάτω από τη Γενεύη, όπου τα μικρότερα σωματίδια της ύλης σε εξωπραγματικές συνθήκες θα εξαναγκαστούν να τραβήξουν το πέπλο σφραγισμένων μυστικών για να επιτρέψουν στους επιστήμονες να μαντέψουν πώς έγινε η λεγόμενη Μεγάλη Εκρηξη (Big Bang), πώς μέσα από αυτή γεννήθηκε το Σύμπαν και τι ακριβώς παραμένει μακριά από τα μάτια της επιστήμης.
Παρούσα στο κοσμοϊστορικό γεγονός και η Ελλάδα, η οποία ως ιδρυτικό μέλος του CERN διατηρεί την ομάδα της εκεί, με επικεφαλής τους γνωστούς καθηγητές κ. Δημήτρη Νανόπουλο (εθνικό εκπρόσωπο) και κ. Ευάγγελο Γαζή (αναπληρωτή), μαζί με δεκάδες άλλους επιστήμονές μας. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι η ομάδα Νανόπουλου πριν από χρόνια είχε διατυπώσει θεωρίες και προτάσεις σχετικά με τις έρευνες, οι οποίες αναμένεται να επιβεβαιωθούν από τη λειτουργία του πειράματος.
Με τα συστήματα υπερυπολογιστών να εξαντλούν τα όριά τους σε απίστευτα πολλούς υπολογισμούς, προς όφελος ολόκληρης της επιστημονικής κοινότητας, το Ιντερνετ της καθημερινότητάς μας θα μεταφέρει σε κάθε εργαστήριο και βιβλιοθήκη τέτοιο πλήθος αποτελεσμάτων, που ποτέ πριν δεν διακινήθηκε σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.
Αν η λέξη "επιταχυντής" λογικά δεν σημαίνει τίποτα για τους περισσότερους από εμάς, σε λίγες μέρες αλλά και σε βάθος χρόνου θα αποκτήσει διαφορετική ερμηνεία. Και αντίστοιχα άλλη σημασία για την ύπαρξη και την προέλευσή μας.

Πηγή:ikypros.com

Η κλιματική αλλαγή συμβάλλει στην αύξηση των κυκλώνων.



Οι δυνατές τροπικές καταιγίδες γίνονται ακόμη ισχυρότερες καθώς οι ωκεανοί θερμαίνονται, επιβεβαιώνουν οι επιστήμονες. Ανάλυση δορυφορικών δεδομένων δείχνει ότι τα τελευταία 25 χρόνια, οι ισχυροί κυκλώνες και τυφώνες έχουν γίνει πιο συχνοί στο μεγαλύτερο τμήμα των τροπικών περιοχών. Οι ερευνητές γράφουν ακόμη στο Nature ότι ο αριθμός των ασθενέστερων θυελλών παραμένει σταθερός.

Η ιδέα ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να συνδέεται με τις τροπικές καταιγίδες, υπήρξε ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη. Πριν από μερικά χρόνια, οι ειδικοί ισχυρίστηκαν ότι σε ένα ολοένα και περισσότερο θερμό κόσμο, οι καταιγίδες θα γίνονταν πιο συχνές. Ωστόσο, πρόσφατη έρευνα υπεδείκνυε ότι θα συνέβαινε το αντίθετο.

Ο James Elsner από το Florida State University και οι συνάδελφοί του αξιοποίησαν δορυφορικά δεδομένα σχετικά με τη σφοδρότητα των καταιγίδων, προκειμένου να αποκτήσουν σαφέστερη εικόνα για το τι ακριβώς ισχύει.

«Η ισχυρότερη επίδραση (της αύξησης της θερμοκρασίας στους ωκεανούς) παρουσιάζεται στις ισχυρότερες καταιγίδες», δήλωσε στο BBC ο καθηγητής Elsner. «Στις μέσες ταχύτητες ανέμου, περίπου 40 μ/δ, δεν βλέπουμε κάποια επίδραση, αλλά όταν φτάνουμε στα 50 ή τα 60 μ/δ, όντως παρατηρούμε μία τάση». Ένας τυφώνας με ταχύτητα ανέμου 40 μ/δ ανήκει στις καταιγίδες κατηγορίας Ένα, σύμφωνα με την κλίμακα Saffir-Simpson. Στα 60 μ/δ εντάσσεται στην κατηγορία Τέσσερα.

H νέα ανάλυση, που χρησιμοποίησε δορυφορικά δεδομένα από αμερικανικά, ευρωπαϊκά και ιαπωνικά προγράμματα, δείχνει διαφορετικές τάσεις στη ζώνη των τροπικών. Η αύξηση στις ισχυρές καταιγίδες είναι έντονη στον Βόρειο Ατλαντικό και τον Ινδικό Ωκεανό, αλλά δεν παρατηρείται στον Νότιο Ειρηνικό. Οι ερευνητές υπολογίζουν ότι άνοδος της θερμοκρασίας στη θαλάσσια επιφάνεια κατά 1ο Κελσίου θα αυξήσει τη συχνότητα των κυκλώνων κατά ένα τρίτο.

Πηγή:περιοδικό focus