Παρασκευή 13 Ιουνίου 2008

Ξεχασμένες δημοκρατικές αρχές...

Η Αληθινή ελευθερία δεν είναι να κάνει κανείς ό,τι θέλει, αλλά να έιχει το δικαίωμα να το κάνει. Βίκτωρ Κουζέν

"Ονομάζω ελευθερία το να μπορώ ανεμπόδιστα να σκέφτομαι ή να μη σκέφτομαι, να κινούμαι ή να στέκομαι, σύμφωνα με την εκλογή του πνεύματός μου." Βολτέρος

"Όταν η εξουσία ακολουθεί την κοινή γνώμη είναι ισχυρή, όταν τη χτυπάει πέφτει." Αλφρέντ Ντε Βινί

"Μπορεί να μην συμφωνώ καθόλου με όσα λες, αλλά θα έδινα και τη ζωή μου, για να μπορείς να τα πεις" Βολτέρος

"Ελεύθερος άνθρωπος είναι αυτός που μπορεί να προχωράει τη σκέψη του μέχρι το τέλος." Λέων Μπλουμ

"...Ελευθερία σημαίνει να είσαι εσύ διαιτητής για τα πράγματα που κάνεις." Ζαν Ντε Λα Μπριγιέρ

Σχέδια ταφής του διοξειδίου του άνθρακα(CO2) προωθεί η G8

Η Ομάδα των Οκτώ ισχυρότερων χωρών του πλανήτη ανακοίνωσαν ότι στηρίζουν τις προτάσεις για άμεση εφαρμογή 20 προγραμμάτων δέσμευσης και αποθήκευσης αερίων του θερμοκηπίου ως μέτρο κατά της κλιματικής αλλαγής.

Η ανακοίνωση των υπουργών Ενέργειας της G8 στηρίζει τις συστάσεις της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας, ενός φορέα με έδρα το Παρίσι ο οποίος δημιουργήθηκε το 1974 μετά την πρώτη κρίση στις τιμές του πετρελαίου. Στην τελευταία της έκθεση, η ΙΕΑ ζητά μια «τεχνολογική επανάσταση» κόστους 45 τρισ. δολαρίων έως το 2050 για το μετριασμό της παγκόσμιας θέρμανσης.

«Στηρίζουμε δυναμικά τη σύσταση για τη δημιουργία 20 προγραμμάτων επίδειξης Δέσμευσης και Αποθήκευσης Ανθρακα (CCS)μεγάλης κλίμακας έως το 2020 [...] με σκοπό να υποστηρίξουμε την ανάπτυξη της τεχνολογίας και τη μείωση του κόστους για την έναρξη της ευρείας εφαρμογής της CCS έως το 2020» αναφέρει το κείμενο της G8, όπως αναμεταδίδει το Reuters από την Ιαπωνία.

Τα σχέδια αφορούν την εγκατάσταση συστημάτων που κατακρατούν το CO2 από τα θερμοηλεκτρικά εργοστάσια. Ο άνθρακας, σε στερεά μορφή, θα αποθηκεύεται στη συνέχεια σε υπόγειους χώρους ταφής.

Εκτός από της χώρες της G8 (ΗΠΑ, Καναδάς, Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία και Ρωσία) οι συνομιλίες σε υπουργικό επίπεδο στην Ιαπωνία επεκτάθηκαν ώστε να συμπεριλάβουν την Κίνα, την Ινδία και τη Νότιο Κορέα.

Πάντως οι τεχνολογίες δέσμευσης και αποθήκευσης του CO2 στο υπέδαφος ή σε εξαντλημένες υπεράκτιες πετρελαιοπηγές παραμένει αμφιλεγόμενο και συναντά αντιδράσεις ακόμα και από περιβαλλοντιστές.

Η σχετική έκθεση που δημοσίευσε η Greenpeace το Μάιο είχε τίτλο Φρούδες Ελπίδες: Γιατί η δέσμευση και αποθήκευση του άνθρακα δεν θα σώσει το κλίμα».

Η μέθοδος θα ήταν ακριβή, θα απαιτούσε μεγάλα ποσά ενέργειας και θα υπήρχε πάντα ο κίνδυνος διαρροών, υποστηρίζουν μεταξύ άλλων οι πολέμιοι της τεχνολογίας.

Για πολλούς αναλυτές, η βιωσιμότητα αυτών των σχεδίων θα εξαρτηθεί τελικά από το κόστος. Η δαπάνη για τη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα εκτιμάται σήμερα στα 60 ευρώ ανά τόνο, τη στιγμή που η αγορά δικαιωμάτων εκπομπής κοστίζει στη βιομηχανία μόλις 25 ευρώ ανά τόνο.

Η ανάγκη μείωσης των εκπομπών και οι υψηλές τιμές του πετρελαίου αναμένεται να βρεθούν ψηλά στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της G8 στις αρχές Ιουλίου στην Ιαπωνία.

Ένας σίγουρος τρόπος για να κρυώσετε

Επιλέγετε μία βροχερή και ανεμοδαρμένη μέρα για να κάνετε τις δουλειές σας στο κέντρο της πόλης. Αφήνετε το αυτοκίνητο αρκετά μακρυά από εκεί όπου θέλετε να πάτε (μην ψάχνετε και εκατό ώρες για πάρκινγκ) και κατεβαίνετε από αυτό σε μία φάση που βρέχει ήδη αρκετά. Κρατάτε μία μικρή ομπρέλα που ίσα ίσα προστατεύει το πρόσωπο, με αποτέλεσμα από τη μέση και κάτω τουλάχιστον, εξ αιτίας και του αέρα, να βραχείτε. Αντί να κάνετε τις δουλειές σας γρήγορα γρήγορα και να επιστρέψετε στο αυτοκινητάκι σας και από εκεί στο σπιτάκι σας, βολοδέρνετε άσκοπα ή σκόπιμα πάνω κάτω στο κέντρο της πόλης και αφήνετε (αναγκαστικά) το παντελόνι να στεγνώσει πάνω σας, ώστε να αποσπάσει από τα πόδια σας όλη τη θερμότητα κατά τη διαδικασία αυτή. Μπαίνετε σε ένα μαγαζί με φουλ καλοριφέρ, ζεσταίνεστε και αρχίζετε να ιδρώνετε. Βγαίνετε ξανά έξω στο κρύο για να ενισχυθεί η κρυολογηματοποιητική προσπάθεια. Επιστρέφετε σπίτι μετά από ώρα και επειδή ιδρώσατε, βραχήκατε κλπ κλπ, κάνετε ένα μπανάκι χωρίς όμως να έχετε ανοίξει κάποιο θερμαντικό σώμα στο μπάνιο, με τη σκέψη ότι θα κάνετε γρήγορα, δεν πειράζει.

Και voila! Δεν έτυχε, πέτυχε! Την ίδια μέρα μπορεί να μη δείτε συμπτώματα (μην σας απελπίζει αυτό), από την επόμενη όμως θα ξυπνήσετε με ξυράφια στο λαιμό, ζαλούρα, σιγά σιγά θα αρχίσει καταρροή και βήχας που θα κρατήσει για μέρες.