Τετάρτη 28 Μαΐου 2008

Ο πλανήτης μας χρειάζεται!

Τα άσχημα νέα:

  • Τα δέντρα, τα αμπέλια και οι καλλιέργειες της Αττικής, τα τελευταία χρόνια μετατράπηκαν σε ατελείωτο…. Μπετόν. Σε πευκόφυτες περιοχές (Ψυχικό, Μαρούσι), δημιουργήθηκε ένα οικιστικό χάος ενώ οι ελεύθερες παραλίες του Σαρωνικού οικοδομήθηκαν ασφυκτικά. Όσο οι δασικές εκτάσεις δεν χαρτογραφούνται κι δεν προστατεύονται, χιλιάδες στρέμματα πρασίνου θα χαθούν σε όλη τη χώρα.
  • Μεγάλες περιοχές που καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές σε Ηλεία και Εύβοια, δεν πρόκειται ποτέ να ξαναπρασινίσουν. Οι επιστήμονες λένε πως περίπου 400.000 στρέμματα καμένης γης κινδυνεύουν να μετατραπούν σε έρημο, καθώς το χώμα παρασύρεται από τη βροχή και μένει μόνο άγονο, πετρώδες έδαφος στο οποίο δεν μπορεί να φυτρώσει τίποτα.
  • Κάθε Έλληνας παράγει καθημερινά 1,3 κιλά σκουπίδια. Η Ελλάδα έχει γίνει μια μεγάλη χωματερή από τα βουνά οικιακών απορριμμάτων που πετιούνται στους ΧΥΤΑ και στους 3.000 παράνομους σκουπιδότοπους. Επίσης, εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι τοξικών και καρκινογόνων αποβλήτων που παράγονται από νοσοκομεία και εργοστάσια, πνίγουν την χώρα μας που δεν διαθέτει ακόμα ειδική μονάδα για την επεξεργασία τους.
Τα καλά νέα:
  • Oκόσμος ξυπνάει. Η πρόσφατη οικολογική καταστροφή, επιτέλους, μας ευαισθητοποίησε. Οι πυρκαγιές ανέδειξαν έναν οργισμένο κόσμο που οργανώθηκε μέσω internet και κατέβηκε σε διαμαρτυρίες για να δείξει την αγανάκτησή του για το φυσικό πλούτο της πατρίδας μας που χάνεται.
  • Και οι επιχειρήσεις υποστηρίζουν την πράσινη πρόληψη. Οι καθαρές τεχνολογίες κερδίζουν έδαφος, νέα οικολογικά προϊόντα βγαίνουν στην αγορά, προγράμματα σχεδιάζονται με βάση την αειφόρο ανάπτυξη, και γενικά η νοοτροπία αλλάζει. Το πρώτο μάλιστα κατάστημα Green Banking είναι γεγονός. Η πράσινη τράπεζα πληροφορεί κοινό κι επιχειρήσεις για κλιματικές αλλαγές, εξοικονόμηση ενέργειας, βιοκλιματικά κτήρια κ.λπ.
  • Οικολογικές επενδύσεις και μελέτες γίνονται και για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με στόχο να αντικατασταθεί πλήρως το πετρέλαιο με άλλες λιγότερο ρυπογόνες μορφές (φυσικό αέριο, βιοκαύσιμα…) Ήδη τα δημόσια κτήρια συνδέονται με φυσικό αέριο και τα λεωφορεία αντικαθιστούνται με νέα, φιλικά προς το περιβάλλον.
  • Εκατοντάδες καταστήματα στην Ελλάδα έχουν καταργήσει την πλαστική σακούλα που καταλήγει στα σκουπίδια ρυπαίνοντας το περιβάλλον επί…400 χρόνια. Στους πελάτες τους δίνουν υφασμάτινες ή χάρτινες τσάντες, ενώ ορισμένα καταστήματα οικολογικών ειδών πουλάνε σακούλες από καλαμπόκι ή πατάτα που δε ρυπαίνουν το περιβάλλον και γίνονται λίπασμα σε 90 μέρες!
  • Ο δήμος Αθηναίων μπήκε δυναμικά στον αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος. Η πλατεία Συντάγματος πρόσφατα μετατράπηκε σε κέντρο ανακύκλωσης με ειδικά μηχανήματα που επιβραβεύουν όσους μαζεύουν χρήσιμα υλικά. Με το σύνθημα «Το πράσινο είναι πολιτισμός», ο δήμος Αθήνας δημιούργησε ακόμα τη «Χάρτα για το πράσινο», ένα θεσμό που ενθαρρύνει τους πολίτες για δημιουργία πράσινων οάσεων σε μπαλκόνια, αυλές και ταράτσες.

Aναρωτηθήκατε ποτέ γιατί...?

1)Γιατί τα μάτια μας αλλάζουν χρώμα κατά τη διάρκεια της ζωής μας;

Το χρώμα των ματιών μένει ουσιαστικά αναλλοίωτο. Μπορεί να αλλάξει μόνο τόνο.
Όσο μεγαλώνουμε -σε ηλικία εξήντα ή εβδομήντα χρονών-, κι αν μάλιστα έχουμε μια ελαφριά ατροφία στην ίριδα, δηλαδή όταν μειώνεται ελάχιστα το τμήμα εκείνο της μεμβράνης του ματιού που βρίσκεται μπροστά από το φακό, το χρώμα των ματιών ξεθωριάζει.
Τα νεογέννητα δεν έχουν χρωματισμένη ίριδα, άρα αυτό που βλέπουμε ως χρώμα -από σκούρο γκρι έως γκριζογάλανο- δεν είναι άλλο από το βάθος των ματιών τους. Αποκτούν το τελικό τους χρώμα μεταξύ πέντε μηνών και ενός έτους.


2)Πότε πρωτοεμφανίστηκε το χαρτί υγείας με τη σημερινή του μορφή;

Το χαρτί υγείας σε ρολό, και με τη διάτρηση που το χωρίζει σε φύλλα, γεννήθηκε στις ΗΠΑ το 1884. Πριν απ' αυτό χρησιμοποιούνταν διάφορα υλικά. Οι πρωτόγονοι χρησιμοποιούσαν φύλλα και κλαδάκια, όπως κάνουν και ορισμένα είδη πιθήκων. Μέχρι και πριν από έναν αιώνα χρησιμοποιούνταν ξερά φύλλα, ειδικά εκείνα που περιβάλλουν τον καρπό του αραβοσίτου. Στις Ινδίες και στον αραβικό κόσμο χρησιμοποιούνται από παράδοση τα δάχτυλα του αριστερού χεριού.(μην δώσετε ποτέ σε Αραβα το χέρι σας για χειραψία..!) Το χαρτί άρχισε να χρησιμοποιείται το 18ο αιώνα, με τη γέννηση των ημερήσιων εφημερίδων. Οι εφημερίδες διατήρησαν αυτή τη διπλή λειτουργία -της ενημέρωσης και του καθαρισμού- μέχρι πριν από μερικές δεκαετίες. Η πρώτη φορά που παράχθηκε χαρτί υγείας ήταν στην Αγγλία το 1880, όμως δεν ήταν σε ρόλο αλλά σε φύλλα συσκευασμένα σε κουτί, τα οποία δεν ήταν και τόσο απαλά.(είδατε τι μαθαίνει κανείς…!!!)


3)Γιατί η πίτσα είναι στρογγυλή;

Ο πρόγονος της πίτσας γεννήθηκε στην αρχαία Αίγυπτο, όπου ανακαλύφθηκε το ζύμωμα του ψωμιού. Ήταν ένα είδος στρογγυλής πίτας που στο σχήμα και στο χρώμα θύμιζε τον ηλιακό δίσκο. Ψηνόταν σε πυρωμένες πέτρες κι αργότερα στο φούρνο.

Και οι Έλληνες έτρωγαν ένα είδος στρογγυλής πίτσας που αποκαλούσαν μάζα, ενώ οι Ρωμαίοι μαγείρευαν πίτες ζυμαρικών που ονόμαζαν πλακέντα και όφα. Η τελευταία παρασκευαζόταν από κριθάρι και νερό. Στις θρησκευτικές τελετές των πρώτων χριστιανικών χρόνων χρησιμοποιούνταν άζυμα ψωμιά σε κυκλικό σχήμα. Γύρω στο έτος 1000 άρχισαν να μιλούν για picea (ψωμί λεπτό και στρογγυλό, αρτυσμένο με λάδι ή λαρδί και βότανα). Λίγο αργότερα η λέξη picea έγινε πίτσα, αλλά το σημερινό κλασικό σχήμα της το οφείλουμε στους φουρνάρηδες της Νάπολης του 18ου και 19ου αιώνα καθώς και στην εισαγωγή της ντομάτας από την Αμερική. Η στρογγυλή φόρμα με τα χοντρά και ανασηκωμένα άκρα επέτρεπε στην πίτσα να διπλώνεται σε τρίγωνο για να συγκρατεί τη στρώση της ντομάτας και να διατηρείται ζεστή, ώστε να την τρώει κάποιος στο δρόμο.


4)Πώς φτιάχνεται το μαλλί της γριάς;

Για να φτιάξει κάποιος "μαλλί της γριάς" (το γνωστό λευκό ή χρωματιστό συννεφάκι που τυλίγεται γύρω από ένα καλαμάκι) χρησιμοποιεί κανονική ζάχαρη σε κόκκους, δηλαδή κρυσταλλική ζάχαρη. Κατόπιν χύνει μια μικρή ποσότητα ζάχαρης σε μια μεταλλική γαβάθα που έχει ζεσταθεί ομοιόμορφα και στροβιλίζεται με σταθερή ταχύτητα. Η θερμότητα προκαλεί αλλαγή στους κρυστάλλους της ζάχαρης, που χάνουν τη συνήθη δομή τους. Μετά από λίγο, σε θερμοκρασία 100-120 βαθμούς Κελσίου -ανάλογα με το βαθμό υγρασίας του περιβάλλοντος-, η ζάχαρη γίνεται μια άμορφη μάζα. Αυτή είναι η πρώτη μόνο φάση της μεταμόρφωσης. Αν η θερμοκρασία αυξηθεί περισσότερο η ζάχαρη θα γίνει καραμέλα, που όταν κρυώσει θα μοιάζει με γυαλί. Όμως χάρη στη φυγόκεντρο δύναμη του στροβιλίσματος της μηχανής η ζάχαρη μετατρέπεται από άμορφη μάζα σε νήμα. Δημιουργείται έτσι ένα ελαφρύ στρώμα που μοιάζει με μούσι και εφαρμόζει στα τοιχώματα του μετάλλου. Αυτό το ελαφρύ υλικό -που αποτελείται κατά 98% από αέρα- δεν είναι καθόλου σταθερό και τυλίγεται γύρω από το μπαστουνάκι.


5) Γιατί το εσωτερικό της Γης είναι ρευστό μετά από τόσα χρόνια στο παγωμένο διάστημα;

Πριν από περίπου 150 χρόνια οι πολέμιοι της θεωρίας του Δαρβίνου πίστευαν ότι είχαν βρει την απάντηση στο ερώτημα.

Έτσι υποστήριζαν ότι η Γη δημιουργήθηκε σχετικά πρόσφατα, με αποτέλεσμα στο εσωτερικό της να επικρατούν μέχρι σήμερα υψηλές θερμοκρασίες.

Ένας απ' αυτούς, ο βικτοριανός γιατρός λόρδος Κέλβιν, επιχείρησε να υπολογίσει την ηλικία της Γης με βάση το χρόνο που απαιτείται για να σταθεροποιηθούν οι ρευστές ουσίες στο εσωτερικό της και να αποκτήσουν θερμοκρασία ανάλογη μ' εκείνη που επικρατεί σ' ένα βαθύ ορυχείο.

Στη συνέχεια υπολόγισε την ηλικία της Γης σε 98 εκατομμύρια χρόνια, ούτε στο 2% του σωστού αριθμού, ο οποίος είναι 4,54 δισεκατομμύρια χρόνια.

Προφανώς ο λόρδος Κέλβιν είχε παραβλέψει κάτι σημαντικό: την επίδραση της ραδιενέργειας στη διαμόρφωση της γήινης θερμοκρασίας. Σήμερα οι γεωλόγοι γνωρίζουν ότι στο εσωτερικό της Γης βρίσκονται σε μικρή ποσότητα ραδιενεργές ουσίες όπως ουράνιο, θόριο και κάλιο.

Κατά τη διάσπασή τους εκλύεται σημαντική ποσότητα θερμότητας, με αποτέλεσμα η διαδικασία ψύξης και στερεοποίησης του εσωτερικού της Γης να είναι αδύνατη.


6) Ποιο ζώο έχει τα ταχύτερα σαγόνια;

Ένα μεγαλόσωμο μυρμήγκι της Κόστα Ρίκα, το Odontomachus bauri, διαθέτει τις πιο γρήγορες σιαγόνες στο ζωικό βασίλειο, καθώς κλείνουν με ταχύτητα που κυμαίνεται από 126 έως 233 χιλιόμετρα την ώρα. Οι ταχύτατες δαγκάνες επιτρέπουν στο έντομο όχι μόνο να αιφνιδιάζει τη λεία του, αλλά και να ξεφεύγει από τους κυνηγούς του. Όταν ο οδοντομάχος κλείνει τις σιαγόνες του με δύναμη πάνω στο έδαφος, εκτινάσσεται προς τα πίσω σε απόσταση έως και 45 εκατοστών.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ βιντεοσκόπησαν τις σιαγόνες του μυρμηγκιού με κάμερες που καταγράφουν 50.000 καρέ το δευτερόλεπτο, αντί για τα 25 καρέ του κινηματογραφικού φιλμ. Οι μετρήσεις έδειξαν ότι το Odontomachus bauri είναι ταχύτερο από τον προηγούμενο κάτοχο του ρεκόρ, τη γαρίδα μάντις, η οποία χτυπά τη λεία της με το μπροστινό πόδι με μέγιστη ταχύτητα 83 χλμ./ώρα.Το συγκεκριμένο είδος μυρμηγκιού, με μήκος περίπου 0,7 εκατοστά, μπορεί να κλείνει τις δαγκάνες του μέσα σε μόλις 0,13 χιλιοστά του δευτερολέπτου, περίπου 2.000 φορές ταχύτερα από ό,τι χρειάζεται ένας άνθρωπος για να ανοιγοκλείσει τα μάτια του.

7) Πως τα κλιματιστικά μπορεί να αποβούν μοιραία για το περιβάλλον;

Τα κλιματιστικά είναι όντως πολύ εχθρικά για το περιβάλλον.
Στην Ελλάδα αγοράζονται κάθε χρόνο περίπου 350.000 συσκευές, οι οποίες από μόνες τους απαιτούν την κατασκευή ενός νέου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής 400 μεγαβάτ! Η επιβάρυνση είναι ακόμα μεγαλύτερη αν προσθέσουμε και τα ήδη εγκατεστημένα τρία εκατομμύρια κλιματιστικά στη χώρα μας. Γενικά, τα air condition επιβαρύνουν σημαντικά το κλίμα του πλανήτη, καθώς τα ψυκτικά μέσα που διαθέτουν είναι αέρια επιβλαβή για την ατμόσφαιρα. Επίσης, όσο αυξάνεται η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, τόσο αυξάνονται και οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από ρυπογόνες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν με λιγνίτη, όπως στη Μεγαλόπολη και την Πτολεμαΐδα, ή με πετρέλαιο, όπως στο σύνολο των νησιών του Αιγαίου. Είναι προτιμότερο λοιπόν να δροσίζουμε το περιβάλλον όπου κινούμαστε με φυσικούς τρόπους, όπως η μόνωση, τα σκίαστρα, τα ειδικά παράθυρα και οι ανεμιστήρες οροφής. Πρόκειται για λύσεις πιο οικονομικές, αποτελεσματικές και φιλικές προς το περιβάλλον.

8)Γιατί στις γυναίκες αρέσει το ροζ χρώμα;

Από μικρή ηλικία στα κορίτσια αρέσει το ροζ χρώμα, που ανέκαθεν αποτελεί σύμβολο της θηλυκότητας, ενώ και τα δύο φύλα έλκονται από το μπλε.
Οι ερευνητές του Newcastle University εξηγούν αυτή την προτίμηση με όρους της εξέλιξης, από την εποχή όταν οι γυναίκες έπρεπε να αναζητούν την τροφή στα δέντρα. Το μπλε χρώμα θυμίζει τον ουρανό και τους ανοιχτούς χώρους της σαβάνας, όταν ο γαλάζιος ουρανός, που μαρτυρούσε τις καλές καιρικές συνθήκες, είχε μεγαλύτερη σημασία απ’ ό,τι στις ημέρες μας. Η προτίμηση στο ροζ-κόκκινο ίσως δικαιολογείται από το γεγονός ότι η εξέλιξη οδήγησε τις γυναίκες σε καρπούς με αυτά τα χρώματα, που είναι πιο ώριμοι και συνεπώς πιο προσβάσιμοι στο ασθενές φύλο. Με τον καιρό αυτή η φυσική προτίμηση καλλιεργήθηκε και στη ζωή στις πόλεις, ενώ το μάρκετινγκ την κατέγραψε και την ενίσχυσε.


9)Γιατί δεν τους βλέπουμε όλους όμορφους;

Σε γενικές γραμμές, στο αντίθετο φύλο μάς γοητεύουν το καλοσχηματισμένο σώμα, η αψεγάδιαστη επιδερμίδα και το συμμετρικό πρόσωπο.
Έχουμε λοιπόν την τάση να επιλέγουμε συντρόφους που συγκεντρώνουν τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Με αυτή τη λογική, το ανθρώπινο γένος θα έπρεπε να ομορφαίνει όλο και περισσότερο από γενιά σε γενιά.Τα χαρακτηριστικά που θεωρούμε ελκυστικά αποτελούν το «μέσο όρο», δηλαδή είναι αυτά που βρίσκουν τη χρυσή τομή ανάμεσα σε δύο άκρα. Για παράδειγμα, μια μικρή ποσότητα τεστοστερόνης στο αίμα της γυναίκας τής προσθέτει γοητεία, καθώς μακραίνει τις βλεφαρίδες της. Όταν όμως αυτή η ποσότητα υπερβαίνει τα φυσιολογικά όρια, η γυναίκα αποκτά... μουστάκι! Η εξέλιξη έχει την τάση να απορρίπτει τα γονίδια όσων παρουσιάζουν υπερβολικά υψηλά ή χαμηλά ορμονικά επίπεδα. Παρ’ όλα αυτά εξακολουθεί να υπάρχει κάποια γενετική διαφοροποίηση. Πάντα κρίνουμε τη γοητεία κάποιου σε σχέση με τους άλλους ανθρώπους της περιοχής όπου ζούμε. Καθώς λοιπόν μειώνεται η ποικιλία των εξωτερικών χαρακτηριστικών ενός πληθυσμού, τείνουμε να γινόμαστε όλο και πιο απαιτητικοί ως προς το τι είναι «τέλειο». Έτσι, για ένα χιμπαντζή, η... Μαρία η άσχημη δε θα είχε μεγάλη διαφορά από τη Μαρία Ναυπλιώτου. Για εμάς, όμως, ακόμη και οι παραμικρές διαφορές ανάμεσα στους «υποψήφιους» συντρόφους έχουν σημασία.

10) Αν σταματούσαμε τη ρύπανση του περιβάλλοντος, σε πόσο χρόνο θα «ανάρρωνε» η ατμόσφαιρα;

Η αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα είναι περίπου η μισή από το σύνολο που θα περιμέναμε λόγω της κατανάλωσης καυσίμων και της καταστροφής των δασών.
Σύμφωνα με έρευνες, το υπόλοιπο έχει αφομοιωθεί από τη βλάστηση και από το φυτοπλαγκτόν. Αν η ανάπτυξη των φυτών απορρόφησε το μισό CO2 που προκάλεσε η Βιομηχανική Επανάσταση, θα μπορούσε να απορροφήσει και το άλλο μισό μέσα στα επόμενα 120 χρόνια. Ωστόσο, το CO2 που απορροφάται δεν χάνεται για πάντα, απλώς ενσωματώνεται στον κύκλο του άνθρακα. Γι’ αυτό θα υπάρχει πάντα στην ατμόσφαιρα μια ποσότητα CO2.

11) Τι θα συνέβαινε αν άλλαζε ο ρυθμός εναλλαγής μέρας και νύχτας;

Ο ρυθμός εναλλαγής μέρας και νύχτας δεν αφορά μόνο στο χρόνο που κοιμόμαστε ή ξυπνάμε, διότι σε ακριβώς αυτή την εναλλαγή ο οργανισμός «χτίζει» τους βιορρυθμούς του.
Πολλές ζωτικές λειτουργίες βασίζονται σ’ αυτόν, συνεπώς μια ενδεχόμενη αλλαγή στην περιοδικότητά του θα επηρέαζε λειτουργίες του οργανισμού όπως η θερμορρύθυμιση και η παραγωγή ορμονών. Γι’ αυτό κάθε αλλαγή στο συνηθισμένο ωράριο μας καταπονεί. Παρότι ο ρυθμός ύπνου-ξύπνιου προσαρμόζεται σε μια νέα εναλλαγή φωτός-σκότους σε περίπου δύο μέρες, το βιολογικό μας ρολόι, το οποίο ρυθμίζει άλλες λειτουργίες, δε συγχρονίζεται για περισσότερο καιρό. Σ’ αυτή την περίπτωση ο οργανισμός δεν ξεκουράζεται κατά τη διάρκεια του ύπνου. Και η εργασία σε βάρδιες προκαλεί σύγχυση στον οργανισμό. Στις περιπτώσεις που ακυρώνεται η εναλλαγή φωτός- σκότους, όπως συμβαίνει σε σπηλαιολόγους που περνούν πολλές ώρες κάτω από το έδαφος με τεχνητό φως, το βιολογικό ρολόι επιμηκύνει τους χρόνους του ρυθμίζοντας τις λειτουργίες του οργανισμού σαν να διέθετε η μέρα 33 ώρες. Γι’ αυτό οι συγκεκριμένοι επιστήμονες έχουν την αίσθηση ότι έμειναν λιγότερες μέρες κάτω από τη γη συγκριτικά με τον πραγματικό χρόνο παραμονής τους στα σπήλαια.

12) Αν είναι ορατό και το βράδυ το ουράνιο τόξο;

Πρόκειται για σπάνιο, αλλά εφικτό φαινόμενο. Ακόμα και το φως της Σελήνης, και όχι μόνο εκείνο του Ήλιου να δημιουργήσει, μπορεί ένα ουράνιο τόξο.
Οι ακτίνες φωτός που αντανακλώνται από την επιφάνεια της Σελήνης, όταν διαπερνούν τα μόρια νερού που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα, διαθλώνται˙ έτσι διακρίνονται τα βασικά χρώματα του φωτός: το κόκκινο, το πορτοκαλί, το κίτρινο, το πράσινο, το γαλάζιο, το μπλε και το μοβ, τα οποία σχηματίζουν το ουράνιο τόξο. Βασική προϋπόθεση για το φαινόμενο αυτό είναι η Πανσέληνος. Το φως οποιασδήποτε άλλης φάσης της Σελήνης δεν επαρκεί για να διαπεράσει τα μόρια του νερού και να παραμείνει ορατό.


13) Γιατί ακούμε τη θάλασσα από τα κοχύλια;
Ο αέρας που περνά ανάμεσα στ' αφτί μας και το κοχύλι, μαζί με τους ήχους του περιβάλλοντος, κάνουν τον αέρα μέσα στο άδειο κοχύλι να δονείται, προκαλώντας ηχώ.
Το ανθρακικό ασβέστιο του κελύφους είναι ένα σκληρό υλικό πάνω στο οποίο τα ηχητικά κύματα ανακλώνται. Αυτό κάνει τον ήχο να επαναλαμβάνεται, δίνοντας την αίσθηση ενός συνεχούς παφλασμού.


14) Γιατί βουλιάζουμε στην κινούμενη άμμο;

Η κινούμενη άμμος αποτελείται από ψιλή άμμο, άργιλο και μεγάλη ποσότητα νερού.
Έτσι σχηματίζεται ένα ασταθές μείγμα, όπου το νερό εξουδετερώνει την τριβή μεταξύ των κόκκων της άμμου. Γι' αυτό δεν μπορούν να υποστηρίξουν βάρη και τα αντικείμενα υποχωρούν. Όποιος πέφτει σε κινούμενη άμμο δεν καταφέρνει να βγει γιατί η αργιλώδης μάζα κολλάει δυνατά στην επιφάνεια του σώματος.
(Μμμ…..ενδιαφέρον……χώρια που μου βάζει και ιδέες…..πού μπορεί κανείς να βρει; Ετσι για να υπάρχει σε περίπτωση που…..λέμε τώρα!!)


Πηγή: περιοδικό Focus

Οι 23 Έλληνες του Euro 2008


O Γερμανός αποφάσισε...

Η αποστολή:

Τερματοφύλακες
Αντώνης Νικοπολίδης
Κώστας Χαλκιάς
Αλέξανδρος Τζόρβας

Αμυντικοί
Σωτήρης Κυργιάκος
Παρασκευάς Άντζας
Γιούρκας Σεϊταρίδης
Βασίλης Τοροσίδης
Τραϊανός Δέλλας
Γιάννης Γκούμας
Λουκάς Βύντρα
Νίκος Σπυρόπουλος
Χρήστος Πατσατζόγλου

Μέσοι
Άγγελος Μπασινάς
Στέλιος Γιαννακόπουλος
Γιώργος Καραγκούνης
Κώστας Κατσουράνης
Αλέξανδρος Τζιόλης

Επιθετικοί
Άγγελος Χαριστέας
Γιάννης Αμανατίδης
Γιώργος Σαμαράς
Δημήτρης Σαλπιγγίδης
Νίκος Λυμπερόπουλος
Φάνης Γκέκας

Diego Armando Maradona

Ο Diego Armando Maradona (γεννημένος στις 30 Οκτωβρίου 1960)είναι ένας Αργεντινός πριν ποδοσφαιριστής. Έπαιξε σε 4 παγκόσμια κύπελλα και η FIFA του έδωσε το βραβείο του καλύτερου ποδοσφαιριστή για τον 20ο αιώνα,μετά από ψηφοφορία στην ιστοσελίδα της FIFA.


O Maradona κατά την διάρκεια της καριέρας του κέρδισε πολλές διακρίσεις,κύπελλα και πρωταθλήματα με την Barcelona,την Napoli και την Boca Juniors.Έκανε 91 διεθνείς εμφανίσεις με την ομάδα της Αργεντινής σημειώνοντας 34 γκολ συνολικά,ενώ οδήγησε την εθνική ομάδα της Αργεντινής στη νίκη της επί της δυτικής Γερμανίας το 1986,όταν πηρέ και την χρυσή μπάλα από την FIFA ως ο καλύτερος παίχτης του συγκεκριμένου παγκοσμίου κυπέλλου(έπαιξε σε 4).Σκόραρε και τα 2 γκολ στη νίκη της Αργεντινής κατά της Αγγλίας το 1986 και τελικά η Αργεντινή προκρίθηκε με σκορ 2-1.Το πρώτο γκολ σημείωσε με το χέρι και ονομάστηκε το χέρι του θεού, αργότερα. Το 2ο γκολ το σημείωσε κάνοντας ένα σπριντ 60 μέτρων περνώντας όποιον έβρισκε μπροστά του(σύνολο 6 παίχτες).Το γκολ αυτό αργότερα ονομάστηκε γκολ του αιώνα.


Παρόμοιο γκολ σημείωσε και ο Lionel Messi της Barcelona στο ισπανικό πρωτάθλημα και λόγω των ικανοτήτων του στο γήπεδο πολλοί τον λένε νέο Maradona.


Όμως ο Maradona ήταν πολύ ατίθασος χαρακτήρας και αφού τιμωρήθηκε για 15 μήνες για χρήση κοκαΐνης αποτυγχάνοντας σε ένα τεστ ντόπινγκ στην Ιταλία ξανατιμωρήθηκε το 1994 για χρήση εφεδρικής κατά την διάρκεια του παγκοσμίου κυπέλλου το 1994 στην Αμερική.


Μετά την αποχώρηση του από την ενεργό δράση στα 37 του χρόνια είχε περιπέτειες με την υγειά του και πήρε πολύ βάρος ενώ η κατάσταση επιδεινώθηκε λόγω του εθισμού του στην κοκαινη. Μετά από μια επιτυχημένη επέμβαση στο στομάχι και με την βοήθεια του φίλου του Fidel Castro(πρόεδρος της κουβάς)μπόρεσε να ελέγξει το βάρος του και τον εθισμό του στην κοκαινη. Τώρα ο Maradona ζει και εργάζεται στην Αργεντινή οπού και είναι παρουσιαστής της τηλεόρασης.

Οι πλουσιότεροι άνθρωποι στον πλανήτη!

Μετά από 13 χρόνια στην κορυφή της λίστας των πλουσιότερων ανθρώπων της γης ο Bill Gates ιδιόκτητης της Microsoft είναι πλέον ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος με 58 δισεκατομμύρια δολάρια. Πρώτος είναι πλέον ο Warren Buffett ιδιοκτήτης της Berkshire Hathaway και αρκετές φορές συνεργάτης του Bill Gates με 62 δις δολάρια, αφού είδε τις τιμές των μετοχών του τη χρονιά που μας πέρασε να αυξάνονται κατά 10 δις δολάρια. Δεύτερος κατατάσσεται ο Μεξικανός Carlos Slim Helú με 60 δις δολάρια ιδιοκτήτης μεξικανικής εταιρίας τηλεπικοινωνιών.

Οι πλουσιότεροι άνθρωποι στον πλανήτη:

  1. Warren Buffett (αυτοδημιούργητος)
  2. Carlos Slim Helu (αυτοδημιούργητος)
  3. William Gates III (αυτοδημιούργητος)
  4. Lakshmi Mittal
  5. Mukesh Ambani
  6. Anil Ambani
  7. Ingvar Kamprad (αυτοδημιούργητος)
  8. KP Singh
  9. Oleg Deripaska (αυτοδημιούργητος)
  10. Karl Albrecht (αυτοδημιούργητος)
  11. Li Ka-shing (αυτοδημιούργητος)
  12. Sheldon Adelson (αυτοδημιούργητος)
  13. Bernard Arnault
  14. Lawrence Ellison (αυτοδημιούργητος)
  15. Roman Abramovich (αυτοδημιούργητος)
  16. Theo Albrecht (αυτοδημιούργητος)
  17. Liliane Bettencourt
  18. Alexei Mordashov (αυτοδημιούργητος)
  19. Prince Alwaleed (αυτοδημιούργητος)
  20. Mikhail Fridman (αυτοδημιούργητος)
Περισσότερα: Forbes - The World's Billionaires

Τα 101 καλύτερα free services και downloads στο Web

Το PC World έκανε ένα ιδιαίτερα χρήσιμο κατάλογο με τα 101 καλύτερα free services και free downloads. Ανάμεσα σε αυτά ήταν και το ελληνικό Soundsnap το οποίο έχει ένα τεράστιο αριθμό ήχων και ηχητικών εφέ τα οποία μπορείτε να ακούσετε και να κατεβάσετε δωρεάν.

Τώρα... Μερικά από τα καλύτερα sites σε κατηγορίες...

Productivity

File Sharing and Storage

Security

Video and Photo

System Backup and Utilities

Maps and Directions

Communications

Time Management

Music

Desktop Customization

News Readers

Games

Η πλήρης λίστα: PC World - 101 Fantastic Freebies

Διπύρηνοι Intel Atom επεξεργαστές

Η Intel, πιθανότατα, να εμφανίσει στην αγορά διπύρηνο επεξεργαστή Atom το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Η Intel είναι ήδη έτοιμη να ξεκινήσει το λανσάρισμα των χαμηλής κατανάλωσης Atom επεξεργαστών τον επόμενο μήνα, στοχεύοντας κατά κύριο λόγο στα όχι υψηλού κόστους desktop και laptop PCs. Και ενώ η εταιρεία έχει ήδη δημόσια επιβεβαιώσει την κυκλοφορία του Atom 230 (μονοπύρηνος), κυκλοφορούν φήμες για ένα δεύτερο, διπύρηνο, μοντέλο.

Το νέο chip, ο Atom 330, θα έρχεται ή στα 1,6 Ghz (όπως ακριβώς και το μονοπύρηνο μοντέλο, του Atom 230 δηλαδή), ή στα 1,87 Ghz.

Όπως ο μονοπύρηνος Atom, θα έχει (εάν δεν αλλάξουν βασικά του χαρακτηριστικά), FSB στα 533 Mhz, 1 MB L2 μνήμη cache και TDP (ελάχιστη δυνατή κατανάλωση) μόλις στα 8 Watt, λίγο ψηλότερα απο τα 2 Watt του Atom 230. Είναι χαρακτηριστικό ότι είναι εξαιρετικά χαμηλή κατανάλωση για διπύρηνο chip και σε σύγκριση μάλιστα με κάθε άλλο διπύρηνο επεξεργαστή της Intel μέχρι στιγμής.

Στοιχεία για την τιμή δεν υπάρχουν προς το παρόν.

Πηγές:
  1. Adslgr
  2. Techspot