Δευτέρα 12 Μαΐου 2008

O άνθρωπος μπροστά στο μέλλον..

Το μέλλον δεν είναι τίποτα άλλο παρά ο χρόνος, που ακολουθεί το παρόν. Ειδικότερα, σα μέλλον θεωρείται ο χρόνος, στον οποίο πρόκειται να ζήσει ένας άνθρωπος, μια κοινωνία, ένας πολιτισμός. Αντιθέτως , παρελθόν είναι ο χρόνος ο βιωμένος.

Το μέλλον είναι αδύνατο να τον γνωρίζει ο άνθρωπος εκ των προτέρων. Μόνο εικασίες και προβλέψεις μπορεί να κάνει, αλλά και αυτές με πολύ μεγάλη επιφύλαξη, διότι η πραγματικότητα είναι πάντα πολύπλοκη και περισσότερο πλούσια και πληθωρική απ' ό,τι πιστεύουμε. Γι΄αυτό ο άνθρωπος οφείλει να είναι προετοιμασμένος για κάθε μελλοντικό ενδεχόμενο, πάνοπλος με αξίες και ιδανικά, ώστε να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες, που ίσως αντιμετωπίσει.

Το μέλλον σχετίζεται με τα όνειρα, γιατί κάθε άνθρωπος ονειρεύεται τη ζωή του έτσι, όπως θα ήθελε να είναι, άσχετα από το αν μπορεί τελικά να την πραγματοποιήσει. Στη σύγχρονη εποχή η ιδέα του μέλλοντος, γεμίζει τον άνθρωπο με άγχος και ανασφάλεια, καθώς τα προβλήματα της κοινωνικής πραγματικότητας είναι πολλά.

Η απειλή ενός πυρηνικού πολέμου, η υπάρχουσα καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, η ανεργία, το χάσμα των γενεών και η επισφαλής ειρήνη, είναι μερικά μόνο από τα προβλήματα, που απασχολούν τον άνθρωπο και δεν του επιτρέπουν να κάνει ουσιαστικά όνειρα για το μέλλον, όταν γνωρίζει ότι οι συνθήκες, υπό τις οποίες θα μπορούσαν να ευδοκιμήσουν τα όνειρά του, δεν είναι και τόσο ευοίωνες.

Ωστόσο, άνθρωπος και όνειρα μοιάζουν να είναι μια ενιαία ενότητα και αδιαίρετη, την οποία
κανείς δεν μπορεί να σπάσει. Κανείς ποτέ δεν μπορεί να σταματήσει τον άνθρωπο να κάνει όνειρα, αφού ο ίδιος με τη φαντασία του και το μυαλό του μπορεί να ταξιδέψει οπουδήποτε και οποτεδήποτε στο χρόνο.