Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2008

Νέα εκτίμηση για την άνοδο της στάθμης των νερών


Μια πιο συντηρητική εκτίμηση –σε σχέση με πολλές άλλες– για την άνοδο της στάθμης των θαλασσών φέρνει στην επιφάνεια έρευνα που πραγματοποίησαν τα πανεπιστήμια του Colorado και της Montana.


Σύμφωνα με την νέα έρευνα, μέχρι το 2100 η στάθμη θα αυξηθεί μέχρι και 2 μέτρα, ωστόσο επισημαίνουν ότι και αυτή η προοπτική δεν κάνει την κατάσταση λιγότερο ανησυχητική.

Οι επιστήμονες έχουν οδηγηθεί στο νέο συμπέρασμα εξετάζοντας το λιώσιμο των πάγων της Γροιλανδίας, των μικρότερων παγετώνων, καθώς επίσης και την άνοδο της στάθμης λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας του νερού.

Ο Tad Pfeffer, από το Ινστιτούτο Αρκτικής και Αλπικής Έρευνας του πανεπιστημίου του Colorado , του οποίου η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό Science, επισημαίνει ωστόσο ότι υπάρχει και ένας αστάθμητος παράγοντας που δεν έχει ληφθεί υπ’ όψη από την έρευνα. Πρόκειται για τη «δυναμική» των πάγων που δεν λιώνουν αλλά που κομμάτια τους αποσπώνται από το μεγάλο σώμα πάγου και φεύγουν προς τον ωκεανό.
Η έρευνα του Pfeffer ανήκει στις «αισιόδοξες», όμως πολλές άλλες έρευνες έχουν εκτιμήσει ότι η στάθμη του νερού στον πλανήτη θα ανέβει μέχρι και έξι μέτρα, μέχρι το τέλος του αιώνα.
Ο Pfeffer θεωρεί ότι αυτές οι εκτιμήσεις δεν έχουν ρεαλιστική βάση, όμως οι προβλέψεις του για το τι θα σημαίνει ακόμη και η δική του συντηρητική εκτίμηση, κάθε άλλο παρά αισιόδοξες είναι. Μία αύξηση μέχρι 2 μέτρα θα έφερνε μεγάλες καταστροφές σε παράκτιες περιοχές, όπου κατοικούν εκατομμύρια ανθρώπων
Για παράδειγμα περιοχές του Μπαγκλαντές, της Κίνας και άλλων χωρών θα υπέφεραν σοβαρό πλήγμα, ενώ παραθαλάσσιες πόλεις όπως η Νέα Ορλεάνη, το Άμστερνταμ και η Βενετία θα «πνίγονταν».

Μιλώντας στο Reuters, o Pfeffer σημείωσε ότι «μέρη του Τρίτου Κόσμου, όπου ζουν και καλλιεργούν τροφή, μεγάλοι πληθυσμοί, θα είναι εκείνα που θα υποστούν τις μεγαλύτερες συνέπειες».

Πηγή: cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: