Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2008

Εντοπίστηκε εξωπλανήτης σε τροχιά γύρω από άστρο


Οι επιστήμονες εντόπισαν για πρώτη φορά έναν πλανήτη έξω από το ηλιακό μας σύστημα ο οποίος φαίνεται να βρίσκεται σε τροχιά γύρω από ένα αστέρι που μοιάζει με τον δικό μάς ήλιο.
Οι περισσότεροι εξωπλανήτες που έχουν εντοπιστεί ως σήμερα περιφέρονται γύρω από καφέ νάνους, οι οποίοι είναι σκοτεινοί κι έτσι είναι πιο εύκολο για τους επιστήμονες να εντοπίσουν τα αντικείμενα αυτά. Ο νέος αυτός πλανήτης είναι τεράστιος, με μάζα περίπου οχτώ φορές εκείνης του Δία.
Η καναδική ομάδα που φωτογράφισε τον πλανήτη υποστηρίζει ότι το αστέρι γύρω από το οποίο κινείται αυτός μοιάζει πολύ με τον Ήλιο αλλά είναι νεότερο. Τρεις αστρονόμοι από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο χρησιμοποίησαν το τηλεσκόπιο Gemini North του Μάουνα Κέα στη Χαβάη για να φωτογραφίσουν το νεαρό αστέρι 1RXS J160929.1-210524 και τον πλανήτη που το συντροφεύει.
Το αστέρι και ο «σύντροφός» του βρίσκονται περίπου 500 έτη φωτός από τη Γη. «Αυτή είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε έναν πλανήτη σε τροχιά γύρω από ένα αστέρι σαν τον Ήλιο μας», είπε ο David Lafreniere του Πανεπιστημίου του Τορόντο για να συμπληρώσει: «Αν επιβεβαιώσουμε ότι αυτό το αντικείμενο είναι βαρυτικά συνδεδεμένο με το αστέρι, τότε αυτό θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα προόδου».
Ο πλανήτης βρίσκεται πολύ μακριά από το αστέρι του: περίπου 330 φορές την απόσταση ανάμεσα στη Γη και τον Ήλιο. Ο Δρ Matt Burleigh από το Πανεπιστήμιο του Λάιτσεστερ δήλωσε στο BBC: «Είναι μια πολύ καλή υποψηφιότητα για την πρώτη εικόνα ενός πλανήτη γύρω από ένα φυσιολογικό άστρο. Τώρα, η ομάδα πρέπει να κάνει περισσότερες παρατηρήσεις για να επιβεβαιώσει ότι τα δύο σώματα κινούνται μαζί μέσα στον χώρο».
Οι αστρονόμοι δεν περίμεναν να βρουν έναν πλανήτη τόσο μακριά από το αστέρι του, και το γεγονός ότι το βρήκαν δημιουργεί ερωτήματα για τις μέχρι τώρα θεωρίες σχετικά με τον τρόπο δημιουργίας αστεριών και πλανητών. Μέχρι τώρα έχουν παρατηρηθεί πάνω από 300 εξωπλανήτες να περιφέρονται γύρω από μακρινά άστρα, σχεδόν όλοι όμως έμμεσα, μέσω της βαρυτικής επίδρασης που ασκούν.
Είναι πολύ δύσκολο να φωτογραφηθεί ένας εξωπλανήτης γιατί καθώς βρίσκεται κοντά στο άστρο του, σκεπάζεται από την έντονη λάμψη του. Οι εξωπλανήτες που έχουν παρατηρηθεί άμεσα, είτε περιφέρονται ελεύθερα στο διάστημα είτε περιφέρονται γύρω από καφέ νάνους, δηλαδή σχεδόν σβησμένα αστέρια.
Πηγή: cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: