Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2008

Παγιδευμένο μεθάνιο στην Αρκτική απειλεί τον πλανήτη


Εκατομμύρια τόνοι μεθανίου απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα από τις "καμινάδες" που δημιουργούνται στο υποθαλάσσιο στρώμα πάγου της Αρκτικής. Πρόκειται για αέριο, 20 φορές πιο επικίνδυνο από το διοξείδιο του άνθρακα, όπως αποκαλύπτει έρευνα σουηδικής επιστημονικής ομάδας.
Από το 2003 άρχισαν να εμφανίζονται "θερμά σημεία" μεθανίου, ωστόσο οι φυσαλίδες του αερίου, που εντοπίστηκαν πριν από λίγες ημέρες στις βόρειες ακτές της Ρωσίας, οδήγησαν τους ερευνητές Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης στη διαπίστωση ότι το δηλητηριώδες αέριο ανεβαίνει στην επιφάνεια της θάλασσας και διαχέεται στην ατμόσφαιρα.
Οι επιστήμονες θεωρούν ότι το υποθαλάσσιο στρώμα πάγου, που λειτουργούσε ως "πώμα" έχει αρχίσει να λιώνει, με αποτέλεσμα να απελευθερώνεται το μεθάνιο από τις υπόγειες αποθήκες, που είχαν σχηματιστεί από την τελευταία περίοδο της εποχής των παγετώνων.
«Το μεθάνιο απελευθερώνεται με τέτοιους ρυθμούς που δεν προλαβαίνει να διαλυθεί στο νερό και εμφανίζεται υπό τη μορφή φυσαλίδων στην επιφάνεια της θάλασσας» δήλωσε στην εφημερίδα "Independent" ένας από τους επικεφαλής της έρευνας, ο καθηγητής Όργιαν Γκούσταφσον.
Η έρευνα της επιστημονικής ομάδας πραγματοποιήθηκε σε εκτάσεις που καλύπτουν εκατοντάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα. Σε αυτή την ανωμαλία στην ανατολική Σιβηρία οφείλεται, κατά τους επιστήμονες, η ταχεία αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη, οι σημαντικές αλλαγές στο κλίμα, καθώς και η εξαφάνιση πολλών ειδών της πανίδας.
«Μη αναστρέψιμο» χαρακτηρίζουν οι σουηδοί επιστήμονες το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη, καθώς το μεθάνιο προκαλεί υψηλότερες θερμοκρασίες, που βοηθούν την ταχεία τήξη των πάγων στον Αρκτικό κύκλο.
Πηγή: cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: