Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2008

"Μετανάστες" τα μαμούθ της Σιβηρίας


Πρόσφατες επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι τα τελευταία μαλλιαρά μαμούθ της Σιβηρίας ίσως να μετανάστευσαν από την Βόρειο Αμερική.

Η επιστημονική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Current Biology αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη μελέτη DNA αρχαίων μαλλιαρών μαμούθ. Οι επιστήμονες επιπλέον αμφισβητούν τον άμεσο ρόλο της κλιματικής αλλαγής στην εξαφάνιση των τεράστιων αυτών ζώων. Πιστεύουν ότι τα μαλλιαρά μαμούθ επιβίωσαν την περίοδο κατά την οποία οι εξάπλωση των παγετώνων βρισκόταν στο ύψιστο σημείο της, ενώ άλλα θηλαστικά της Εποχής των Παγετώνων δεν τα κατάφεραν.

Το μαλλιαρό μαμούθ της Εποχής των Παγετώνων –το Mammuthus primigenius –περιπλανιόταν στην ηπεριωτική Ευρασία και Βόρειο Αμερική μέχρι πριν από περίπου 10.000 χρόνια. Προηγούμενες μελέτες έχουν υποστηρίξει ότι τα τελευταία μαμούθ που είχαν απομείνει στην Σιβηρία δεν ήταν αυτόχθονες –αλλά μετανάστες από τη Βόρειο Αμερική. Ωστόσο, για την ενίσχυση της θεωρίας αυτής χρειάστηκαν περαιτέρω στοιχεία.

Υπό την καθοδήγηση του Καθηγητή Hendrik Poinar από το Πανεπιστήμιο ΜακΜάστερ του Καναδά, μια ομάδα ερευνητών συγκέντρωσε 160 δείγματα από μαμούθ στην περιοχή Holarctica –μια περιοχή που περιλαμβάνει την σημερινή Βόρειο Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία. Καλοδιατηρημένο DNA –μεταξύ 4.000 και 40.000 χρόνων –αποσπάστηκε από «σχεδόν κάθε μέρος του ζώου –ακόμα και από διατηρημένο δέρμα και μαλλιά», είπε ο Καθηγητής Poinar στο BBC.

Ανέλυσαν DNA από μιτοχόνδρια –γενετικό υλικό το οποίο περνά από τη μητέρα στο παιδί μέσω του αβγού –και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εντοπιστεί το γενεαλογικό δέντρο ενός είδους. Οι γενετικές πληροφορίες επιβεβαίωσαν ότι ο πληθυσμός των μαμούθ της Βόρειας Αμερικής μετανάστευσε στην Ασία και επικράτησε των μαμούθ που ζούσαν εκεί.

Δύσκολα μπορούμε να φανταστούμε για ποιο λόγο τα μαλλιαρά μαμούθ της Βόρειας Αμερικής μετανάστευσαν στη Σιβηρία. «Πιθανότατα, οι συνθήκες ήταν ευνοϊκές στον Βερίγγειο Πορθμό», υποστήριξε ο Καθηγητής Poinar. «Επιπλέον, και η επέκταση των δασών της Βορείου Αμερικής μπορεί να παρέσυρε τα μαμούθ», πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ τα μαμούθ που ενδημούσαν στη Σιβηρία εξαφανίστηκαν τελείως. Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν η αιτία της εξαφάνισης των μαμούθ της Σιβηρίας είναι μια «φυσική παρακμή» ή οφείλεται στο ότι δεν μπόρεσαν να ανταγωνιστούν τους μετανάστες από τη Βόρειο Αμερική.

Ο ενδημικός σιβηρικός πληθυσμός είχε διαφορετικά μοριακά χαρακτηριστικά και μια «μοναδική υπογραφή DNA» η οποία χρονολογείται πριν από 900.000 χρόνια. Δεν αποκλείεται ουσιαστικά να μην ήταν ένα πραγματικό μαλλιαρό μαμούθ αλλά ένα ακόμα πιο πρωτόγονο είδος.

«Πολλοί πίστευαν ότι αυτό το (πρωτόγονο) είδος είχε εξαφανιστεί πολύ πριν από 38.000 χρόνια», είπε ο Καθηγητής Poinar. «Οι παλαιοντολόγοι δεν χάρηκαν ιδιαιτέρως αφού αυτά είναι περίπλοκα στοιχεία του DNA τα οποία δύσκολα μπορούν να εντοπιστούν μέσα από την μελέτη των χαυλιόδοντων των μαμούθ», πρόσθεσε.

Οι επιστήμονες αρχίζουν τώρα να κατανοούν την δυναμική εξελικτική ιστορία αυτών των θηλαστικών της Εποχής των Παγετώνων. «Αυτήη έρευνα μάς προσφέρει στοιχεία για να καταλάβουμε πόσο δραματικό και ασταθές ήταν το κλίμα κατά τη διάρκεια της Πλειστόκαινου Εποχής», είπε η Δρ. Beth Shapiro, μια επιστήμονας από το αμερικανικό Πανεπιστήμιο Penn. «Με το αρχαίο DNA μπορούμε να κάνουμε ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο και να παρατηρήσουμε αυτούς τους αρχαίους πληθυσμούς».

Πηγή:cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: