Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2008

Η κλιματική αλλαγή συμβάλλει στην αύξηση των κυκλώνων.



Οι δυνατές τροπικές καταιγίδες γίνονται ακόμη ισχυρότερες καθώς οι ωκεανοί θερμαίνονται, επιβεβαιώνουν οι επιστήμονες. Ανάλυση δορυφορικών δεδομένων δείχνει ότι τα τελευταία 25 χρόνια, οι ισχυροί κυκλώνες και τυφώνες έχουν γίνει πιο συχνοί στο μεγαλύτερο τμήμα των τροπικών περιοχών. Οι ερευνητές γράφουν ακόμη στο Nature ότι ο αριθμός των ασθενέστερων θυελλών παραμένει σταθερός.

Η ιδέα ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να συνδέεται με τις τροπικές καταιγίδες, υπήρξε ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη. Πριν από μερικά χρόνια, οι ειδικοί ισχυρίστηκαν ότι σε ένα ολοένα και περισσότερο θερμό κόσμο, οι καταιγίδες θα γίνονταν πιο συχνές. Ωστόσο, πρόσφατη έρευνα υπεδείκνυε ότι θα συνέβαινε το αντίθετο.

Ο James Elsner από το Florida State University και οι συνάδελφοί του αξιοποίησαν δορυφορικά δεδομένα σχετικά με τη σφοδρότητα των καταιγίδων, προκειμένου να αποκτήσουν σαφέστερη εικόνα για το τι ακριβώς ισχύει.

«Η ισχυρότερη επίδραση (της αύξησης της θερμοκρασίας στους ωκεανούς) παρουσιάζεται στις ισχυρότερες καταιγίδες», δήλωσε στο BBC ο καθηγητής Elsner. «Στις μέσες ταχύτητες ανέμου, περίπου 40 μ/δ, δεν βλέπουμε κάποια επίδραση, αλλά όταν φτάνουμε στα 50 ή τα 60 μ/δ, όντως παρατηρούμε μία τάση». Ένας τυφώνας με ταχύτητα ανέμου 40 μ/δ ανήκει στις καταιγίδες κατηγορίας Ένα, σύμφωνα με την κλίμακα Saffir-Simpson. Στα 60 μ/δ εντάσσεται στην κατηγορία Τέσσερα.

H νέα ανάλυση, που χρησιμοποίησε δορυφορικά δεδομένα από αμερικανικά, ευρωπαϊκά και ιαπωνικά προγράμματα, δείχνει διαφορετικές τάσεις στη ζώνη των τροπικών. Η αύξηση στις ισχυρές καταιγίδες είναι έντονη στον Βόρειο Ατλαντικό και τον Ινδικό Ωκεανό, αλλά δεν παρατηρείται στον Νότιο Ειρηνικό. Οι ερευνητές υπολογίζουν ότι άνοδος της θερμοκρασίας στη θαλάσσια επιφάνεια κατά 1ο Κελσίου θα αυξήσει τη συχνότητα των κυκλώνων κατά ένα τρίτο.

Πηγή:περιοδικό focus

Δεν υπάρχουν σχόλια: