Τετάρτη 4 Ιουνίου 2008

Το φεγγάρι γίνεται να είναι μπλε?


Υπάρχουν 2 επεξηγήσεις για το γιατί είναι το φεγγάρι μπλε . Η πιο πρόσφατη, αναφέρει ότι ονομάζουμε μπλε φεγγάρι την 2η εμφάνιση ολόκληρης της επιφάνειας του φεγγαριού μέσα στον ίδιο μήνα.

Εφόσον ο χρόνος μεταξύ δύο τέτοιων πλήρη εμφανίσεων είναι 29,5 μέρες, προκειμένου να ονομάσουμε την Πανσέληνο "μπλε φεγγάρι" πρέπει να εμφανιστεί ο φυσικός δορυφόρος της γης δύο φορές (στις αρχές του μήνα και μετά πάλι στο τέλος του). Το 2ο φεγγάρι ονομάζεται μπλε φεγγάρι (blue moon).

Για παράδειγμα, τον Ιούνιο του 2008 θα έχουμε ένα ακόμα μπλε φεγγάρι, καθώς θα εμφανιστεί ολόγιομο το φεγγαράκι την 1η του μήνα και μετά πάλι στις 30 του μηνός. Στην δεύτερη εμφάνισή του θα ονομάζεται πλέον blue moon.... . Το πιο πρόσφατο "μπλε φεγγάρι" εμφανίστηκε στις 31 Ιουλίου του 2004. Ενώ "μπλε φεγγάρι" δεν θα δούμε το 2006, το 2011, το 2014 και το 2017.

Η δεύτερη ερμηνεία του "μπλε φεγγαριού" συνδέεται με το Εκκλησιαστικό Ηρερολόγιο και ερμηνεύει το φαινόμενο ως εξής. Η 3η Πανσέληνος σε μία εποχή με 4 Πανσέληνους, ονόμαζεται "μπλε φεγγάρι".

Τι τους νοιάζει το 3ο φεγγάρι σε μια εποχή με 4, θα αναρωτηθείτε και πολύ καλά θα κάνετε. Εφόσον ο χρόνος έχει 4 εποχές και κάθε εποχή αποτελείται από 3 μήνες, ενώ ο κάθε μήνας έχει "κανονικά" 1 φορά Πανσέληνο. Αυτό σημαίνει οτι το έτος έχει συνήθως 12 φεγγάρια. Η Εκκλησία χρησιμοποιούσε/εί τα 12 φεγγάρια προκειμένου να υπολογίζει διάφορες κινητές εορτές, όπως το Πάσχα λόγου χάρη. Η 4η φορά που εμφανίζεται το φεγγάρι ολόκληρο σε μια εποχή "χαλάει" το μοντέλο του Εκκλησιαστικού ημερολογίου προσθέτοντας ένα ακόμη φεγγάρι στο έτος και αυξάνοντας τον αριθμό στο 13. Η 13η Πανσέληνος ονομάζεται "μπλε φεγγάρι" δεν υπολογίζεται και έτσι δεν επηρρεάζει τις εορτές και τις αργίες! (χμ... λες και για αυτό να φταίει ο αριθμός;)

Δεν υπάρχουν σχόλια: