Τετάρτη 28 Μαΐου 2008

Ο πλανήτης μας χρειάζεται!

Τα άσχημα νέα:

  • Τα δέντρα, τα αμπέλια και οι καλλιέργειες της Αττικής, τα τελευταία χρόνια μετατράπηκαν σε ατελείωτο…. Μπετόν. Σε πευκόφυτες περιοχές (Ψυχικό, Μαρούσι), δημιουργήθηκε ένα οικιστικό χάος ενώ οι ελεύθερες παραλίες του Σαρωνικού οικοδομήθηκαν ασφυκτικά. Όσο οι δασικές εκτάσεις δεν χαρτογραφούνται κι δεν προστατεύονται, χιλιάδες στρέμματα πρασίνου θα χαθούν σε όλη τη χώρα.
  • Μεγάλες περιοχές που καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές σε Ηλεία και Εύβοια, δεν πρόκειται ποτέ να ξαναπρασινίσουν. Οι επιστήμονες λένε πως περίπου 400.000 στρέμματα καμένης γης κινδυνεύουν να μετατραπούν σε έρημο, καθώς το χώμα παρασύρεται από τη βροχή και μένει μόνο άγονο, πετρώδες έδαφος στο οποίο δεν μπορεί να φυτρώσει τίποτα.
  • Κάθε Έλληνας παράγει καθημερινά 1,3 κιλά σκουπίδια. Η Ελλάδα έχει γίνει μια μεγάλη χωματερή από τα βουνά οικιακών απορριμμάτων που πετιούνται στους ΧΥΤΑ και στους 3.000 παράνομους σκουπιδότοπους. Επίσης, εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι τοξικών και καρκινογόνων αποβλήτων που παράγονται από νοσοκομεία και εργοστάσια, πνίγουν την χώρα μας που δεν διαθέτει ακόμα ειδική μονάδα για την επεξεργασία τους.
Τα καλά νέα:
  • Oκόσμος ξυπνάει. Η πρόσφατη οικολογική καταστροφή, επιτέλους, μας ευαισθητοποίησε. Οι πυρκαγιές ανέδειξαν έναν οργισμένο κόσμο που οργανώθηκε μέσω internet και κατέβηκε σε διαμαρτυρίες για να δείξει την αγανάκτησή του για το φυσικό πλούτο της πατρίδας μας που χάνεται.
  • Και οι επιχειρήσεις υποστηρίζουν την πράσινη πρόληψη. Οι καθαρές τεχνολογίες κερδίζουν έδαφος, νέα οικολογικά προϊόντα βγαίνουν στην αγορά, προγράμματα σχεδιάζονται με βάση την αειφόρο ανάπτυξη, και γενικά η νοοτροπία αλλάζει. Το πρώτο μάλιστα κατάστημα Green Banking είναι γεγονός. Η πράσινη τράπεζα πληροφορεί κοινό κι επιχειρήσεις για κλιματικές αλλαγές, εξοικονόμηση ενέργειας, βιοκλιματικά κτήρια κ.λπ.
  • Οικολογικές επενδύσεις και μελέτες γίνονται και για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με στόχο να αντικατασταθεί πλήρως το πετρέλαιο με άλλες λιγότερο ρυπογόνες μορφές (φυσικό αέριο, βιοκαύσιμα…) Ήδη τα δημόσια κτήρια συνδέονται με φυσικό αέριο και τα λεωφορεία αντικαθιστούνται με νέα, φιλικά προς το περιβάλλον.
  • Εκατοντάδες καταστήματα στην Ελλάδα έχουν καταργήσει την πλαστική σακούλα που καταλήγει στα σκουπίδια ρυπαίνοντας το περιβάλλον επί…400 χρόνια. Στους πελάτες τους δίνουν υφασμάτινες ή χάρτινες τσάντες, ενώ ορισμένα καταστήματα οικολογικών ειδών πουλάνε σακούλες από καλαμπόκι ή πατάτα που δε ρυπαίνουν το περιβάλλον και γίνονται λίπασμα σε 90 μέρες!
  • Ο δήμος Αθηναίων μπήκε δυναμικά στον αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος. Η πλατεία Συντάγματος πρόσφατα μετατράπηκε σε κέντρο ανακύκλωσης με ειδικά μηχανήματα που επιβραβεύουν όσους μαζεύουν χρήσιμα υλικά. Με το σύνθημα «Το πράσινο είναι πολιτισμός», ο δήμος Αθήνας δημιούργησε ακόμα τη «Χάρτα για το πράσινο», ένα θεσμό που ενθαρρύνει τους πολίτες για δημιουργία πράσινων οάσεων σε μπαλκόνια, αυλές και ταράτσες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: